Σε εξέλιξη είναι από το πρωί σήμερα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, οι εργασίες για την επανατοποθέτηση του αρχαίου Κρηναίου Οικοδομήματος, που είχε αποσπασθεί με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στο σταθμό «Αγία Σοφία» του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σήμερα τοποθετήθηκε στο σταθμό το βασικό τμήμα του Κρηναίου βάρους 75 τόνων με την βοήθεια δύο γερανών.

Ήδη, την περασμένη Κυριακή Νοεμβρίου, είχαν μεταφερθεί από το Καλοχώρι όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δύο ογκώδη τμήματα της τοιχοποιίας του κρηναίου.

Η επιχείρηση επανατοποθέτησης του Κρηναίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, οπότε και θα τοποθετηθεί ένα ακόμη κομμάτι.

Λόγω των εργασιών μεταφοράς και επανατοποθέτησης του κρηναίου είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία Θεσσαλονίκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιότητες, που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό, και οι οποίες αποσπάστηκαν προσωρινά, θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση, στο επίπεδο -1 τον Απρίλιο του 2023 (η απόφαση ελήφθη από τη νυν διοίκηση, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας).

Και στις δύο περιπτώσεις οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι μελέτες εφαρμογής αναμένεται να τεθούν υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.