«Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού αναδεικνύει αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και αφετέρου την προοπτική που επιφυλάσσει η συνέχεια, η συνέπεια και η σταθερότητα. Αναδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού περιθωρίου και την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Ανάμεσα στην Ελλάδα της μπλόφας και της αυταπάτης και την Ελλάδα της εθνικής περηφάνιας. Την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Την Ελλάδα που -παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα- εμπνέει ασφάλεια, σιγουριά, αισιοδοξία. Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί ο νέος Προϋπολογισμός. Και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Πατριωτική, προοδευτική, κοινωνική», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι: «Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ελλάδα αλλάζει. Μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Παίρνουν επιτέλους τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη της Ν.Α. Ευρώπης. Εξελίσσονται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Γίνονται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική».

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Στην πόλη μου, υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξέλιξης, «Σχέδιο που αφορά σε έργα πνοής. Σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στις υποδομές, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που έχει στόχο αφενός την ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραμάτισε και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εκπόνηση και εξέλιξη του σχεδίου αυτού. Η Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, αφορά 30 και πλέον έργα, τα οποία θα έχουν συμβάλει ώστε η Θεσσαλονίκη να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια είναι στα σκαριά και κάποια είναι σε φάση εξέλιξης: Το Μετρό, το flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, ο 6ος Προβλήτας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τα δύο νέα νοσοκομεία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το THESSINTEC, τα γήπεδα για τις ομάδες της πόλης μας». Και υπογράμμισε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Ό,τι λέμε, το κάνουμε».