Εκεί στο μακρινό 1980, ο Γιάννης Διακογιάννης μετέδιδε Λίβερπουλ - Ρεάλ. Με είχε μαγέψει ο τρόπος της περιγραφής. Λιτός, σίγουρος, χωρίς ένα λάθος στους παίκτες, με σύντομη, απλή, κατανοητή κριτική για τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων. Περιγραφή θρυλική, από έναν θρύλο...

Μόλις προχθές τον αναπολούσα. Λείπει η περιγραφή του από το Μουντιάλ του Κατάρ, όπως έλειπε σε όλες τις τελευταίες διοργανώσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την περιγραφή του Ιταλία - Γερμανία (3-1) με το περίφημο "και ο Ταρντέλι κάνει το 1-0"! Με το που ακουμπούσε η μπάλα τα δίχτυα... Ούτε κραυγές, ούτε φιοριτούρες. Απλά, αυτό που ο φίλαθλος ήθελε να ακούσει.
Γι αυτό έγινε και τραγούδι από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.... Στο περίφημο "Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι..."

Στην περίπτωσή του, η έκφραση "φτωχότερη είναι από σήμερα η ελληνική δημοσιογραφία", αποκτά νόημα. 

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν 91 ετών. Ήταν οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο, για τον στίβο, το στιλ του, η αμεσότητά του, που τον έκαναν τόσο αγαπητό.

Γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. 

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Το 1966 έκανε την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελλάδα, με μαγνητοσκοπημένη περιγραφή. Συνολικά κάλυψε όλα τα τουρνουά από το 1954 στην Ελβετία μέχρι το 1998 στη Γαλλία (το 1994 δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ λόγω διαφωνιών με την ΕΡΤ). H περιγραφή του στον απίθανο τελικό της Ιταλίας με τη Δυτική Γερμανία το 1982 θα μείνει στην ιστορία.

Στην «συλλογή» του, συμπεριλαμβάνονται 31 τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, από το 1969 και το Μίλαν - Άγιαξ 4-1 μέχρι το 2000 και το Ρεάλ - Βαλένθια 3-0. Ωστόσο, ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης που είδε από κοντά ήταν ο «παρθενικός», το 1956 στο «Παρκ ντε Πρενς», ως φίλαθλος και κάτοικος Γαλλίας τότε. Από τις χαρακτηριστικότερες περιγραφές του, αυτές στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» του 1971 και ιδίως εκείνη στο γκολ του Αριστείδη Καμάρα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά.

Μέχρι τη δεκαετία του '90, όταν άρχισε να αποσύρεται από το προσκήνιο, μετέδωσε τηλεοπτικά σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Παράλληλα, εργαζόταν και για διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, ενώ στο ραδιόφωνο εκτός από το σχόλιό του, έκανε και μουσικές εκπομπές.

Από τα συγγραφικά έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990) και το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979).

Το 2015 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Διακογιάννης, παντρεύθηκε την Βαρβάρα Δράκου, υιοθετώντας την κόρη της -από τον γάμο με τον δημοσιογράφο Οδυσσέα Ζούλα- την αείμνηστη Ρίκα Βαγιάνη, η οποία είχε αποκαλύψει ότι το επώνυμο της, προήλθε από τα ονόματα της μητέρας της και του Γιάννη Διακογιάννη, με τον οποίο διατηρούσε άριστη σχέση.