Η λειτουργία διυλιστηρίου ανανεώσιμου diesel (βιοκαυσίμου) μελετάται από την HELLENiQ Energy. 

Αυτό ανέφερε ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY, Σπύρος Κιαρτζής, μιλώντας σε εκδήλωση, με τίτλο «Αξιοποίηση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης στη βιομηχανία», που συνδιοργάνωσε ο Όμιλος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων της HELLENiQ Energy, ο κ. Κιαρτζής ανέφερε ότι «το διυλιστήριό μας στην Ελευσίνα θα γίνει ένα πρότυπο διυλιστήριο, το οποίο θα έχει και τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και αυξημένης αποδοτικότητας και τα ίδια ακριβώς σκεφτόμαστε και για το διυλιστήριο που έχουμε στη Θεσσαλονίκη ομοίως και για το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο και γενικότερα αυτή είναι η θεώρηση που προσεγγίζει τις επενδυτικές μας αποφάσεις από εδώ και πέρα».

Για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι «είναι μία μονάδα που συμβιώνει από το 1965 με την πόλη, την περιοχή, με όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον όμως εξελίσσεται». «Ξεκίνησε και απλά έπαιρνε αργό και το μετέτρεπε σε πετρελαιοειδή και καύσιμα και προϊόντα και σήμερα κάνουμε τα πάντα, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πρώτες ύλες, εξοικονομούμε ενέργεια, θέλουμε να αντικαταστήσουμε υδρογόνο με πράσινο υδρογόνο, προσπαθούμε να δούμε τι δυνατότητες έχουμε να τροφοδοτήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο φωτοβολταϊκό και επιπλέον βλέπουμε με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που κάνουμε στις ΑΠΕ πώς να τροφοδοτούμε τις βιομηχανικές μας μονάδες στα διυλιστήριά μας με πράσινη ενέργεια, άσχετα αν την παράγουμε πιο μακριά στην Πτολεμαΐδα ή στην Κοζάνη που έχουμε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της χώρας σε λειτουργία σήμερα, 204 MW», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε δε, ότι «ειδικά για Θεσσαλονίκη βλέπουμε και ένα διυλιστήριο ανανεώσιμου diesel, βιοκαυσίμου, χρήσης εναλλακτικής τροφοδοσίας και εξετάζουμε επίσης και την τεχνολογική καινοτομία».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κιαρτζής εξήγησε ότι «παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων διδακτορικών και την ενίσχυση αριστείας μέσω υποτροφιών σε μεταπτυχιακές σπουδές, έχουμε επιπλέον καλή σχέση στο κομμάτι της έρευνας», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ομίλου «να συμμετάσχουμε από κοινού σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε όλες τις θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας, από τα καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τη διύλιση, έως τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση και γενικότερα τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της εταιρίας HELLENiQ ENERGY και με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας στο ΑΠΘ, ο Όμιλος ανέλαβε και χρηματοδότησε σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα υποτροφιών που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές προτάσεις των υποψηφίων διδακτόρων-υποτρόφων.