Κανείς, φυσικά, δεν πίστεψε ότι η χθεσινή "κράτηση" του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ήταν ένα "τεχνικό λάθος", όπως επικαλέστηκαν οι τουρκικές αρχές. Ούτε τυχαία ήταν, ούτε, όμως, είχε στόχο τον περιφερειάρχη.

Ο πραγματικός στόχος των οργάνων του Ερντογανικού κράτους ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν κρατήθηκε ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Ήταν ένα δείγμα της Τουρκίας για το πώς και πόσο υπολογίζει την Ενωμένη Ευρώπη. Κι ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Ο Τζιτζικώστας ήταν ο εύκολος στόχος. Ναι, μεν, με ευρωπαϊκή θέση, όμως Έλληνας. Πολίτης μιας χώρας με την οποία η Τουρκία έχει "ανοίξει δουλειές" με απώτερο στόχο ένα ανατολίτικο παζάρι που θα της δώσει "κάτι" από αυτά που δεν δικαιούται. Ενδεχομένως αν στη θέση του ήταν ένας Ισπανός, ή ένας Ιταλός, δε θα γινόταν το παραμικρό.

Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει τσαμπουκάδες στην Ε.Ε. συνέχεια. Ένας τέτοιος τσαμπουκάς ήταν κι ο χθεσινός. Κι η Ευρώπη "καταπίνει" την κάθε πρόκληση, αμάσητη. Αδύναμη, άτολμη, για άλλη μία φορά, είδε έναν πρόεδρό της να κρατείται για γελοίους λόγους και, από ότι μάθαμε από Δελτία Τύπου, μία ευρωβουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν που, ενδεχομένως, να προκαλέσει μια χλιαρή παρέμβαση!

Την ίδια "συμπαράσταση" έδειξε στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2020, με τα γεγονότα του Έβρου. Το ότι έστειλε κάποιους άνδρες και γυναίκες της Frontex να κάνουν περιπολίες στο "φράκτη" δεν είναι και σπουδαία βοήθεια. Όσο για τα περίφημα προγράμματα για τις ροές προσφύγων, η Τουρκία τα καταπατά καθημερινά, στέλνοντας με τα φουσκωτά τους άμοιρους μετανάστες να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, ή να καταλήγουν στο ΚΥΤ Έβρου. Κι αντίδραση, ουδεμία.

Ενδεχομένως να εκδοθεί καμία ανακοίνωση, την οποία τα ΜΜΕ της χώρας μας να χαρακτηρίσουν "σκληρή". Ως τον επόμενο τούρκικο τσαμπουκά.

Γράφει ο Περαστικός