«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την περιπέτειά του στη Σμύρνη, όπου του απαγορεύτηκε η είσοδος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή επίσημη εξήγηση.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί «τεχνικού λάθους» και «σύγχυσης του ονόματός του με άτομο στο οποίο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία» και χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» και «πράξη ακραίας προκλητικότητας» την ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε:

Χθες το πρωί γύρω στις 10 έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης με το πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα.

Όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψα από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που με τις ανακοινώσεις μας στήριξαν.

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία είναι αστειότητες και δεν στέκουν. «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα».

Οι τουρκικές αρχές άλλωστε περίμεναν τον κ. Τζιτζικώστα ως πρόεδρο της 13ης Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης, είχε οργανωθεί σχετική υποδοχή, ενώ ο ίδιος τους έδωσε την ταυτότητά του, το διαβατήριό του και τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Παρόλα αυτά όμως μεσολάβησαν έξι έως επτά ώρες, που ανάγκασαν τον περιφερειάρχη να περιμένει «κρατούμενος» σε ένα γραφείο του τελωνείου και στο πλοίο.

Για τη στάση των τοπικών τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν προκλητική, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί απαγορευόταν η είσοδός του στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Τζιτζικώστας είχε αποφασίσει ότι θα αποχωρούσε έπειτα από αυτή την πρόκληση και επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες αρχές σε ΕΕ και Ελλάδα.

Μαζί του επικοινώνησε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ενώ ο δήμαρχος της Σμύρνης ήταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή, κάτι που, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο. Και η Τουρκία η οποία προσπαθεί και προσπαθούμε όλοι να κρατηθεί κοντά στον δυτικό τρόπο ζωής πρέπει να καταλάβει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται διαρκώς από αυτό που είχε θέσει ως στόχο».

Το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της ΕΕ, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η απαγόρευση για να εισέλθει στην Τουρκία. «Περιμένουμε τις επόμενες μέρες την τουρκική κυβέρνηση να δούμε αν σκοπεύει να δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γι’ αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο περιφερειάρχης.