Μέρα ορόσημο ήταν η χτεσινή για τη ΔΕΗ αφού δούλεψε για πρώτη φορά από τις 12:30 έως τις 15:00 ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 παράγοντας 216 MW. Ενα project που ξεκίνησε το 2007 φτάνει στο τέλος του και η πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ είναι πλέον σε κανονική λειτουργία.

Η μονάδα συγχρονίστηκε με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενώ εδώ πρέπει να τονιστεί ότι την ευθύνη των δοκιμών έως και την παράδοση της μονάδας θα έχει η ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr.

Οι τεχνικές δοκιμές συνεχίζονται, ενόψει της επίσημης έναρξης της εμπορικής λειτουργίας, και φυσικά ενόψει της τελετής εγκαινίων που θα γίνει από τον πρωθυπουργό τις επόμενες εβδομάδες.

Η ισχύς της «Πτολεμαΐδα 5» είναι στα 660 MW ενώ η μονάδα έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και υψηλή απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

Με τη συμμετοχή της νέας μονάδας η ΔΕΗ θέλει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ρεύματος με τη χρήση λιγνίτη. Στόχος είναι από τις 5 TWh να φτάσει για τους επόμενους 12 μήνες στις 10 TWh.

Η απόφαση για τη νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λήφθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ στις 12 Νοεμβρίου 2007 και η σύμβαση ανάθεσης του έργου υπογράφηκε το Μάρτιο του 2013 με ισχύ 660 MW. Η επένδυση ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ

Η νέα υπό ένταξη υπερσύγχρονη μονάδα είναι συμβατή περιβαλλοντικά, με δυνατότητα προσθήκης εξοπλισμού ακόμη και για τη δέσμευση του παραγόμενου κατά την καύση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με υψηλό καθαρό βαθμό απόδοσης (>41%), μείωση εκπομπών CO2 κατά 30% περίπου ανά παραγόμενη MWh ως προς τις παλιές μονάδες και με χαμηλό κόστος λιγνίτη.