Καμπανάκια, για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τη Νέα Δημοκρατία, "χτυπά" η δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis, που δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής".

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, η εικόνα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι «συγκρατημένα αρνητική», έχοντας μάλιστα επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιανουάριο του 2022.  Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο ευχαριστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη σημερινή διοίκηση του δήμου, απόλυτη ικανοποίηση δηλώνει μόλις το 3% (από 6% τον Ιανουάριο) και αρκετά ικανοποιημένο εμφανίζεται άλλο ένα 20% (ήταν 24% τον Γενάρη).  Στον αντίποδα, ένας στους τέσσερις, ποσοστό 25% δηλώνει «καθόλου» ικανοποιημένος (ήταν 19% τον Ιανουάριο) και άλλο ένα 20% (όσο και τον Γενάρη) δηλώνει «λίγο ικανοποιημένος».  Στην ουδέτερη ζώνη «ούτε λίγο, ούτε πολύ» κινείται το 32%. 

Στο ερώτημα «κατά τη γνώμη σας ο Κ. Ζέρβας πρέπει να επανεκλεγεί δήμαρχος το 2023 ή πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί κάποιος άλλος;», υπέρ της επανεκλογής του τάσσεται μόλις ένας στους πέντε, ποσοστό 26%, σημαντικά μικρότερο από το 37% του περασμένου Ιανουάριου. Στον αντίποδα έξι στους δέκα, ποσοστό 6ο% δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί άλλος (το αντίστοιχο ποσοστό τον Γενάρη ήταν στο 46%). 

Αλλά και η γνώμη των ψηφοφόρων της ΝΔ (καθώς το κυβερνών κόμμα φαίνεται διατεθειμένο να υποστηρίξει τον κ. Ζέρβα στις εκλογές του 2023) δε φαίνεται να είναι καλή: Το 53% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της εκλογής άλλου δημάρχου. Το 33% θέλει την επανεκλογή του κ. Ζέρβα. 

Στο 10% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική είναι η εικόνα και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία υφίσταται φθορά την οποία, ωστόσο, αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν και βελτιώνει τα ποσοστά του, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί συσχετισμοί, τουλάχιστον ως προς τη σειρά κατάταξης των κομμάτων, να παραμένουν αναλλοίωτοι. 

Στο ερώτημα «εάν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» η ΝΔ έρχεται μεν πρώτη με ποσοστό 27%, υποχωρώντας όμως κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιανουαρίου, από την ίδια εταιρία. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ανάκαμψη, φτάνοντας στο 17%, από 14% που ήταν δέκα μήνες πριν. 

Μικρή υποχώρηση σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο μετράται σήμερα στο 8% από 10% τον Ιανουάριο, περίοδος κατά την οποία ήταν πολύ πρόσφατη η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Φαίνεται ότι, αντί να κερδίζει από την υπόθεση των υποκλοπών, χάνει. 

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εμφανίζονται στο 5%, όσο περίπου και τον Ιανουάριο, στο 4% η Ελληνική Λύση (ήταν 3% τον Γενάρη), ενώ ψηλά παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 24%. 

Δυσαρεστημένοι οι Θεσσαλονικείς από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πόλη τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα, στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από το έργο της σημερινής κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη;» ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 24%. Το 38% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένος» και άλλο ένα 34% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένος». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ (ποσοστό 55%), δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.  Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο 84%. 

Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις παρεμβάσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη;» ικανοποίηση δηλώνει μόλις το 14%. Το 43% εμφανίζεται «καθόλου ικανοποιημένο» και άλλο ένα 32% «λίγο ικανοποιημένο». Είναι ενδεικτικό ότι «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο» εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ψηφοφόρους της ΝΔ αθροίζονται στο 82%.