Ενσωματώνονται, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, διαγνωστικές εξετάσεις κληρονομούμενου καρκίνου. Για πρώτη φορά -όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- οι ασφαλισμένες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου με μικρότερη συμμετοχή. 

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υπογραφής συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με διαγνωστικά εργαστήρια μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ανάπτυξη δικτύου συμβεβλημένων εργαστηρίων που πληρούν πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, αλλά και η άμεση πρόσβαση των δικαιούχων σε αξιόπιστα εργαστήρια με εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.

--Η γονιδιακή εξέταση BRCA 1/2 αφορά περίπου 3.000 γυναίκες κατ’ έτος και το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της υλοποίησης της συμφωνίας, υπολογίζεται γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα ετήσιες δαπάνες για τη συγκεκριμένη εξέταση.

--Η συμμετοχή των δικαιούχων ΕΟΠΥΥ για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 ευρώ έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

--Ο έλεγχος μέσω των εξετάσεων αυτών αφορά:

1. Όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού,

2. Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών,

3. Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο (2) περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Gleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7 και

4. Όλες τις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1/2