Με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans», η οποία απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, άνοιξε η αυλαία του φετινού, 63ου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την τελετή έναρξης παρουσίασε στο κατάμεστο Ολύμπιον ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης έδωσε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. «Φέτος το φεστιβάλ θα μιλήσει για δικαιώματα γυναικών», είπε και έκανε ειδική αναφορά στην αφίσα της διοργάνωσης που σχεδίασε ο Δημήτρης Τριμίντζιος, στην οποία δεσπόζει μία γυναικεία μορφή. «Το φεστιβάλ θα παλεύει μέσα από τις κινούμενες εικόνες, μέσα από τη δύναμη του κινηματογράφου», τόνισε η κ. Ζαλαντό.

Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε στους διοργανωτές ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και σκληρές διαπραγματεύσεις, τα επόμενα χρόνια τα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από το πρόγραμμα της περιφέρειας. Παράλληλα αναφέρθηκε στη λειτουργία του Film Office που πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε στη χώρα και στις επόμενες ταινίες που θα γυριστούν στην πόλη, σημειώνοντας ότι γίνεται πραγματικότητα η είσοδος της περιοχής στον κινηματογραφικό χάρτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε πως η Θεσσαλονίκη, που είναι γνωστό ότι αγαπά τον κινηματογράφο, πλέον αναγνωρίζεται ως χώρος παραγωγής.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φεστιβάλ πρωταγωνιστή», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επισήμανε πως το φεστιβάλ που είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης άντεξε στις κρίσεις «και σήμερα πιο ώριμο και πιο δυναμικό προχωρά μπροστά».

Την εναρκτήρια ταινία, που είναι εν πολλοίς η προσωπική ιστορία του Σπίλμπεργκ, προλόγισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μία ταινία που μας θυμίζει τον λόγο που κάνουμε αυτή τη δουλειά».

Στη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε και το σποτ του 63ου φεστιβάλ που δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτις, Εύη Καλογηροπούλου, δημιουργός της μικρού μήκους ταινίας «Στον θρόνο του Ξέρξη», η οποία προβλήθηκε στην Εβδομάδα της Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Canal+. Στο σποτ πέντε γυναίκες (Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Nwanze, Βαλέρια Χραμπάνη, Πέγκυ Θεοδωρογιάννη) στέκονται μπροστά από ένα παλιό και παρατημένο αυτοκίνητο, σχεδόν ακίνητες κι ανέκφραστες, ενώ ακούγεται το τραγούδι «Λαδάδικα», σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους Φίλιππου Γράψα.

Στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης, που θα ολοκληρωθεί στις 13 Νοεμβριου, περιλαμβάνονται 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στις αίθουσες, ενώ 93 ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά.