Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, στο δήμο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την τριήμερη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απόφαση μειοψηφίας:

«Από ένα σύνολο 2300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων. Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της Καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή 2/12/2022.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά ποτέ δεν βρεθήκαμε απέναντι από τους εργαζόμενους. Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματά τους που αφορούν στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην καταβολή υπερωριών και διευθετήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παλαιότερων διοικήσεων. Είναι όμως προφανές ότι ορισμένοι – λίγοι – θέλουν να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον.

Ως εδώ και μη παρέκει. Όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα.

Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης "Μαζί" στο δημοτικό συμβούλιο, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, υποστηρίζει:

"Η καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται συνεχώς με ευθύνη της Διοίκησης του κ. Ζέρβα, όπως αναδεικνύεται σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται στον Δήμο μας.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες και ο κ. Ζέρβας αντί να φροντίσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προτιμά να εκχωρεί σταδιακά κομμάτια του έργου σε ιδιώτες, όπως με την ανάθεση πλυσίματος των κάδων.

Εδώ και καιρό η Διοίκηση εμπαίζει τόσο το δημοτικό συμβούλιο, όσο και τους εργαζόμενους, αφού ενώ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της απόδοσης των ΜΑΠ στους εργαζόμενους που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και της πληρωμής των δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών, δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τίποτα. Για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με σκοπό να πιέσουν τη Διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, να ασχοληθεί με τα προβλήματα και να δώσει λύσεις".

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, αναφορικά με την κινητοποίηση των εργαζομένων μέχρι και την Παρασκευή 2/12: «Εχουμε μεριμνήσει για όλα αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα». Για το βασικό αίτημα των εργαζομένων που τους οδήγησε σε αποχή από τα καθήκοντά τους και το οποίο είναι τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ο κ. Ζέρβας τόνισε: «Εχουμε κάνει έναν διαγωνισμό 1,5 εκατομμυρίου, έχουμε 10 αναδόχους, έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένας – ένας έρχονται όλοι οι ανάδοχοι και υπογράφουν, και είναι θέμα ημερών να παραλάβουν, ό,τι δεν έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι. Ήδη έχουν γάντια, έχουν γαλότσες, αλλά ότι άλλο υπολείπεται, είναι θέμα ημερών να τα λάβουν.

Εχουμε συμφωνήσει για ένα ποσό που θα δοθεί για ΜΑΠ παρελθόντων μέχρι τα Χριστούγεννα, κι έχουμε συμφωνήσει επίσης για τον τρόπο πληρωμής των Κυριακών τις οποίες δουλεύουν, γιατί οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο και προφανώς όλες τις Κυριακές».

Ερωτηθείς εάν ο δήμος έχει κάνει ή σκοπεύει να κάνει προσφυγή, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε με τη νομική υπηρεσία, το εξετάζουμε ήδη, αλλά προφανώς δεν θα αφήσουμε την πόλη ανοχύρωτη, δεν θα αφήσουμε την πόλη σε αυτήν την κατάσταση».