Προσπάθεια να συντηρηθούν και να αναδειχτούν τα οχυρά του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όριά του, έχει αρχίσει ο δήμος Ωραιοκάστρου.

Ήδη προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης - Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ), προκειμένου να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα οχυρά. 

Πού βρίσκονται, όμως, αυτά τα οχυρά; Πώς βρέθηκαν εκεί;

Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο διοικητής των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη, στρατηγός Sarrail, επέλεξε να συγκεντρώσει όλα τα στρατεύματα μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη και να περιχαρακώσει την περιοχή από τον Αξιό και το Γαλλικό Ποταμό μέχρι τη λίμνη του Λαγκαδά. Η γραμμή άμυνας των Συμμάχων είχε μήκος περίπου 60 μίλια και είναι γνωστή στη σχετική βιβλιογραφία και με το όνομα «Το Κλουβί του Πουλιού».

Η γραμμή αυτή ξεκινούσε από τα δυτικά έλη του Δέλτα του Αξιού, διέσχιζε το Γαλλικό ποταμό και συνέχιζε στις βόρειες πλαγιές της κορυφογραμμής του Δερβενίου, προς τη δυτική πλευρά του κόλπου «του Ορφανού». Η γραμμή άμυνας των Συμμάχων προστατευόταν από τη μια μεριά από αδιάβατο έλος, βάθους δεκαπέντε μιλίων, ενώ από την άλλη πλευρά από οχυρά κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό και παράλληλα ενισχύθηκε με τεχνητά χαρακώματα, πολυβολεία και συρματοπλέγματα.

Η συντήρηση των οχυρών αυτών αποτέλεσε θέμα της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ευθυμίας Ρουκά, το 2014. Έξι χρόνια αργότερα, το 2020, ένα συνέδριο με αντικείμενο τα μνημεία αυτά της περιοχής είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την ίδια χρονιά, ο δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης, είχε εκφράσει την επιθυμία του να προβληθούν τα οχυρά της περιοχής. Φθάσαμε αισίως στο τέλος του 2022 και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πότε και πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Χ.Ι.