Γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι η αναστολή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης για την περίοδο του χειμώνα ήρθε ως είδηση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η γραμμή ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου, με τυμπανοκρουσίες. Δηλώσεις επί δηλώσεων, για τη σημασία της και το πώς θα συνδέσει τους λαούς των δύο χωρών. Ακόμη κι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τη χρησιμοποίησε για να πάει στη Σμύρνη, όπου, στο τελωνείο της πόλης είχε τη γνωστή περιπέτεια με τους εκπροσώπους των Αρχών της γείτονος. Ανεστάλη, όμως, η λειτουργία της, έως τις 31 Μαρτίου λόγω χαμηλής ζήτησης από επιβατικές και μεταφορικές εταιρείες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Άλλοι έσπευσαν στα εγκαίνια της γραμμής κι έκαναν και σχετικές δηλώσεις.

Κι έτσι ξαφνικά, που λέει κι ο λαϊκός βάρδος...

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στη Σμύρνη, Γιουσούφ Οζτκούρκ, δήλωσε ότι για την ελληνική εταιρεία είναι ασύμφορη αυτή η θαλάσσια γραμμή. Ο κ. Οζτκούρκ μόνον ευχαριστημένος δεν ήταν: «Η απόφαση αναστολής δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Εχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σ’ αυτή τη γραμμή για σχεδόν 8 χρόνια. Είχε ως στόχο να φέρει ταχύτερα τα εξαγωγικά φορτία της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ο κύριος λόγος για την απόφαση αναστολής είναι η έλλειψη υποστήριξης. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη. Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις διεθνείς χερσαίες μεταφορές θα έπρεπε να έχουν στηρίξει αυτή τη γραμμή», είπε.

Στελέχη της εταιρείας είπαν στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu ότι τα ταξίδια δεν είχαν αρκετή ζήτηση τους χειμερινούς μήνες και σταματούν μέχρι τις 31 Μαρτίου και πως το πλοίο που θα φτάσει στη Σμύρνη το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, θα επιστρέψει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας το τελευταίο ταξίδι.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη πραγματοποιείτο με πλοίο τύπου RoPax, μεταφοράς επιβατών, φορτηγών και φορτίου (φωτογραφία, επάνω, από Anadolu), το οποίο αναχωρούσε από Θεσσαλονίκη για Σμύρνη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και από Σμύρνη για Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, για ένα ταξίδι που διαρκούσε έως 14 ώρες.

Πάντως, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να το... περίμεναν, αν μετρήσει κανείς τις αντιδράσεις στα social media. Τι ΄' χες Γιάννη, τι 'χα πάντα, σχολιάζουν οι περισσότεροι και θυμίζουν ότι και οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν, συνήθως, αυτήν την κατάληξη. Όπως η σύνδεση με Σποράδες, με τα νησιά του Αιγαίου, ή, ακόμη και με τη Σαμοθράκη, όπου κάθε χρόνο αναζητούνται χρηματοδοτήσεις για να λειτουργήσουν...

Γράφει ο Περαστικός