Μαθητές και μαθήτριες 21 σχολείων της Θεσσαλονίκης, όλων των βαθμίδων, παρέλασαν σήμερα στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μαθητικής παρέλασης που είχε να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια. 
Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στα πεζοδρόμια για να χειροκροτήσει τα παιδιά, καθώς η παρέλαση δεν έγινε πέρσι σε ένδειξη πένθους για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ενώ το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών μέτρων για τον κορωνοϊκό. 




Στην εξέδρα των επισήμων που στήθηκε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους παρέστησαν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Απόστολος Αβδελάς Ζ´ αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου και ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας.




Αμέσως μετά την παρέλαση, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:
«Τιμώντας την Επέτειο του “ΟΧΙ”, χειροκροτήσαμε σήμερα τα νιάτα της Θεσσαλονίκης, τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Είναι τα παιδιά μας που μας κάνουν περήφανους. Είναι οι σκυταλοδρόμοι της πορείας του Γένους σε ένα καλύτερο αύριο. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Τιμούν τις εθνικές παραδόσεις. Αναδεικνύουν τη δύναμη της Παιδείας ως στυλοβάτη του Έθνους, μοχλού ανάπτυξης και ευημερίας.  Με αξίες και ιδανικά που έρχονται από μακριά, μπορούν να μας οδηγούν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Είναι η εγγύηση ότι ο τόπος αυτός είναι προορισμένος να πάει πιο ψηλά, πιο μπροστά.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους».
Στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς όφελος των νέων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Έχουμε στρέψει όλη την πολιτική μας στο πως θα δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα επιστρέψουν στα νέα αυτά παιδιά να δημιουργήσουν στον τόπο τους και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Για αυτό και το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται 52 σχολικές μονάδες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και η προχωράμε στην ψηφιοποίηση των πανεπιστημίων. Πιστεύουμε πως μέσα από τα εχέγγυα που θα τους παρέχουμε θα μπορέσουν να βρουν στο μέλλον δουλειά, να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μετά τη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/10) το πρωί, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 
«Σήμερα καμαρώσαμε τα νιάτα της πατρίδας μας, της πόλης μας, της Μακεδονίας. Το πρώτο συναίσθημα είναι μια γλυκιά νοσταλγία, καθώς θυμήθηκα κάποια χρόνια παλιότερα, όταν είχα παρελάσει ίδια μέρα στο ίδιο σημείο. Το δεύτερο όμως συναίσθημα είναι αυτό της συνέχειας: Ότι αυτά τα παιδιά μεταφέρουν τις αξίες, μεταφέρουν την αποφασιστικότητα να είναι στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών του μέλλοντος -της πατρίδας, της πόλης, της Μακεδονίας μας. Συγχαρητήρια στους γονείς, στους καθηγητές, συγχαρητήρια στα ίδια τα παιδιά. Χρόνια πολλά σε όλους!».