Και, ξαφνικά, η Θεσσαλονίκη... γέμισε πεντάστερα ξενοδοχεία! Οι όμιλοι που επενδύουν σε αυτόν τον τομέα πολλοί -αν και οι περισσότεροι προέρχονται από το Ισραήλ, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις είναι λίγες.

Πρώτο "ήρθε" το Antigon Urban Chic Hotel», με την υπογραφή της Hotel Brain, που εντάχθηκε στη λίστα των «The Leading Hotels of the World», που αλλού, στην Αντιγονιδών. Λειτουργούν, ακόμη, το πεντάστερο «MonAsty Autograph Collection by Marriott International», της SWOT Hospitality, το «ΟΝ Residence» της σύμπραξης μεταξύ  «Grivalia Hospitality» και «TOR Hotel Group», το «S Hotel» στην Καλαποθάκη και το «Vanoro Hotel» της Brownfield, στις καπναποθήκες Γαβρίλογου. Νωρίτερα άνοιξαν το πεντάστερο «No 15 Ermou» και το «ONOMA Hotel» της Anatolia Hospitality στη Μοναστηρίου.

Μέσα στο 2023, ο ισραηλινός όμιλος «Brown» αναμένεται να εγκαινιάσει το πρώτο του ξενοδοχείο στην πόλη, στο χτισμένο το 1929-1931 διατηρητέο κτήριο εκλεκτικιστικού ρυθμού «Βιέννη» στην οδό Εγνατία. Οι ίδιοι ετοιμάζονται να λειτουργήσουν την τετράστερη μονάδα τους στις παλιές καπνοποθήκες Μιχαηλίδη, στη Μοναστηρίου. 

Ισραηλινό «άρωμα» έχει μια ακόμη από τις πεντάστερες μονάδες, που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, η  «NΥΧ Thessaloniki», που θα τεθεί σε λειτουργία από τον όμιλο Fattal στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κατούνη. Τα εγκαίνια θα αργήσουν λίγο, αφού μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη των εργασιών. 

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο αναμένεται να μετατραπεί και το δύο αστέρων «Tourist Hotel» στην οδό Μητροπόλεως, από τον επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, Κώστα Αμοιρίδη. Η μοναδική, όπως φαίνεται, ελληνική επένδυση στον τομέα, για τη Θεσσαλονίκη.

Γιατί, όμως, ξενοδοχεία ακούμε (εδώ και μια δεκαετία) και ξενοδοχεία βλέπουμε με το σταγονόμετρο; Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι δεν φοβούνται πως τα νέα ξενοδοχεία θα ψάχνουν πελάτη με το τουφέκι. Η απάντηση είναι μονολεκτική: Γραφειοκρατία. Όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα, σε συνέδριο, ο ιδρυτής του ομίλου «Brown», Leon Avigad, που διαμορφώνει το «Βιέννη», οι ίδιες διαδικασίες, που στην Αθήνα διεκπεραιώνονται σε ένα χρόνο, στη Θεσσαλονίκη απαιτούν έως τριετία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ