Θα μπορούσε να είναι αμερικάνικη ταινία δράσης. Είναι, όμως, η πραγματικότητα, με πρωταγωνιστές Θεσσαλονικιό επιχειρηματία, ένα ζευγάρι Ρουμάνων, έναν φερόμενο ως Ινδό επιχειρηματία και έναν εγκέφαλο μιας απίστευτης απάτης, που παραμένει άγνωστος!

Η ιστορία εκτυλίχθηκε, σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κι όλα έληξαν με έναν συμβιβασμό... 150.000 ευρώ! Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους εμπλεκόμενους, όμως αυτός που έστησε την απάτη μάλλον παραμένει ασύλληπτος.

Στο εδώλιο κάθισαν δυο νεαροί Ρουμάνοι (άντρας και γυναίκα). Κατηγορούνταν για απάτη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και συμμορία. Για την πρώτη κατηγορία αποσύρθηκε η μήνυση και για τη δεύτερη κρίθηκαν αθώοι. 

Κατήγορός τους, επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το Μάρτιο του 2021, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας δημοσίευσε αγγελία στο Διαδίκτυο στην οποία ανέφερε ότι πουλούσε εργοστάσιο στη Σίνδο για 2 εκατομμύρια δραχμές.  Λίγο καιρό αργότερα του τηλεφώνησαν από το εξωτερικό, δήθεν από μεσιτικό όμιλο του Λονδίνου, που ενδιαφερόταν να προωθήσει το ακίνητο και να τον εντάξει στο  πελατολόγιο. Του πρότειναν, δε, να ταξιδέψει ως τη Ρώμη και να συναντήσει, σε γνωστό ξενοδοχείο, εκπρόσωπο των μεσιτών.

Ο επιχειρηματίας έκανε το ταξίδι και συναντήθηκε με νεαρό που δήλωσε ότι λέγεται Ομάρ, ότι είναι Ινδικής καταγωγής Βρετανός πολίτης που βρισκόταν στη Ρώμη για άλλη επένδυση και οι συζητήσεις προχώρησαν. Ο Θεσσαλονικός πίστεψε πως είχε μπροστά του σοβαρό επιχειρηματία, καθώς ο «Ομάρ» του ανέπτυξε επιχειρηματικά σχέδια και χρονοδιαγράμματα, ζήτησε για μεσιτικά 440.000 ευρώ και έθεσε ως όρο να πληρωθεί η μεσιτική εταιρία με μπιτκόιν.

Μετά από συνεχείς επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποστολές εγγράφων και συμβόλαια αγοράς, κλείστηκε ραντεβού με υποτιθέμενη εκπρόσωπο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας είχε αποθηκεύσει τα μπιτκόιν σε στικάκι κι είχε σφραγίσει τους κωδικούς σε φάκελο, όπως του είχαν ζητήσει.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2021, μετά από ορισμένο ραντεβού, εμφανίστηκε στο γραφείο του η 27χρονη με μπλε φακούς επαφής, ψηλοτάκουνα, περούκα και ταγιέρ. Ζήτησε να ελέγξει το στικάκι με τα κρυπτονομίσματα σε ένα λαπτοπ που είχε μαζί της, το έκανε, το επέστρεψε, όμως στην πραγματικότητα, το στικάκι με τα μπιτκόιν το είχε αλλάξει με... ταχυδακτυλουργικό τρόπο, με ένα άδειο! Στη συνέχεια έφυγε από τα γραφεία του επιχειρηματία, λέγοντας ότι απέμενε μόνον ο έλεγχος του ακινήτου, που θα έκανε άλλο στέλεχος.

Μερικές ώρες αργότερα, ο επιχειρηματίας αντιλήφθηκε ότι το στικάκι που είχε στα χέρια του ήταν... άλλο από αυτό που είχε παραδώσει και δεν είχε ούτε μπιτ, ούτε κόιν... Ενημέρωσε την αστυνομία και η 27χρονη εντοπίστηκε με τον 20χρονο Ρουμάνο φίλο της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στο μεταξύ είχε βγάλει την περούκα, τα ψηλοτάκουνα, το ταγιέρ και τους φακούς επαφής και φορούσε αθλητικά παπούτσια και φόρμες! Είχε, δε, προωθήσει στον εγκέφαλο της απάτης (τον περίφημο "Ομάρ") τα μπιτκόιν και τους κωδικούς.

Όπως κατέθεσε αστυνομικός του αερολιμένα «Μακεδονία», «είχαν μπει τελευταία στιγμή σε μία πτήση και κουβαλούσαν πολλές σακούλες γεμάτες με προϊόντα που ψώνισαν από τα αφορολόγητα».

Στην απολογία της για το σκέλος της συμμορίας, ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την απάτη, συμπληρώνοντας πως και η ίδια έπεσε θύμα. «Ο "Ομάρ" μού τηλεφώνησε ζητώντας τη βοήθειά μου για κάποιο πρόβλημα που είχε με έναν κύριο που του χρωστούσε χρήματα. Δέχθηκα να έρθω εδώ. Ο φίλος μου ήρθε μαζί για να μην είμαι μόνη» ανέφερε ζητώντας συγγνώμη από τον παθόντα. Τα λεγόμενα της επιβεβαίωσε κι ο συγκατηγορούμενός της στη δική του απολογία, ενώ ο συνήγορος του ζεύγους ανέφερε ότι οι οικογένειες «ξεπουλήθηκαν» για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που συμφωνήθηκαν ως αποζημίωση. 

Για το συμβιβασμό χρειάστηκε κοντά ένας χρόνος αλλεπάλληλων συναντήσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους νομικούς παραστάτες των δύο πλευρών. Και πάλι, την τελευταία στιγμή λίγο έλειψε να μην υπάρξει συμβιβασμός, επειδή -όπως ειπώθηκε στο ακροατήριο- αφού παραδόθηκαν 150.000 ευρώ σε μετρητά και μέσω διαδοχικών τραπεζικών εμβασμάτων, ο Έλληνας επιχειρηματίας διατύπωσε επιφυλάξεις για πιθανή εμπλοκή του με την αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τη λύση έδωσε τελικά το Δικαστήριο, που δέχθηκε να γίνει ρητή αναφορά κατά την καθαρογραφή της απόφασης, ότι ουδέν μεμπτό ή παράνομο υφίσταται με το ποσό του συγκεκριμένου εμβάσματος. 

Το ζευγάρι των Ρουμάνων που, ως τώρα, ήταν προφυλακισμένο, αφέθηκε ελεύθερο να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο "Ομάρ", αγνοείται...