Στην τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Έναν έξοχο πιανίστα αλλά και ταυτόχρονα έναν μέγα ανθρωπιστή, έναν γενναίο διανοούμενο και έναν βαθύτατα δημοκρατικό πολίτη", χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον αρχιμουσικό Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, απονέμοντάς του το Βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" του ομώνυμου Ιδρύματος, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μνημείο της Ροτόντας.

"Ο Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ δεν δίστασε ποτέ να εκφράσει ιδιαίτερα θαρραλέες απόψεις", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και εξήγησε: "'Αλλοτε υποστηρίζοντας σθεναρά την παρουσίαση της μουσικής του Βάγκνερ στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι η πολιτιστική ζωή δεν μπορεί να κυβερνάται από ταμπού και απαγορεύσεις που εναντιώνονται στην κριτική κατανόηση των έργων τέχνης και των δημιουργών τους˙ άλλοτε πολεμώντας τη διάχυτη παρουσία του αντισημιτισμού στην πολιτιστική πολιτική της Γερμανίας˙ άλλοτε δημοσιοποιώντας τη δυσφορία του για την επεκτατική δραστηριότητα του Ισραήλ και, ασφαλώς, παρουσιάζοντας την πρώτη συναυλία που έδωσε ποτέ Ισραηλινός στη δυτική όχθη, στο Πανεπιστήμιο BirZeit, μετά από πρόταση του φίλου του και ουσιαστικού συνομιλητή του, Έντουαρντ Σαΐντ".

«Ελπίζω και εύχομαι αυτό βραβείο να εμπνεύσει όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, ώστε να βρούμε το θάρρος και το όραμα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο διάλογος και η κατανόηση θα υπερισχύουν πάντα έναντι της μικροψυχίας και των προκαταλήψεων», τόνισε ο Μίκαελ Μπάρενμποϊμ, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεχόμενος το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», εκ μέρους του πατέρα του κορυφαίου πιανίστα και μαέστρου, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Ο Ντάνιελ Μπάρενμποιμ δεν παρέστη για λόγους υγείας. 



Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης, τόνισε ότι στο πρόσωπο του κορυφαίου πιανίστα και μαέστρου και της ορχήστρας «θέλουμε να αναδείξουμε τη δύναμη της τέχνης, να λειτουργήσει σαν διαμεσολαβητής, σαν πλατφόρμα διαλόγου σε διαφορές που τόσο συχνά βλέπουμε να φέρνουν βία και αίμα». 

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Herman Van Rompuy(Χέρμαν βαν Ρομπάι), ομότιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξήρε την επιλογή της Ροτόντας ως χώρου απονομής των Βραβείων Θεοφανώ. «Αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι το σπίτι, ο ναός της ειρήνης», είπε και μίλησε για το ταλέντο του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ και την αποστολή του στη ζωή να μεταφέρει μέσω της μουσικής το μήνυμά του στον κόσμο, για συμφιλίωση, ειρήνη και αρμονία.

Στην απονομή του βραβείου «Θεοφανώ» παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτιστικού κόσμου. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για την West-Eastern Divan Orchestra, η οποία έχει λάβει το 2016 τον τίτλο του Global Advocate for Cultural Understanding από τα Ηνωμένα Έθνη, μια μικρού μήκους ταινία για το Μνημείο Ροτόντα και το Βραβείο Θεοφανώ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το οκτέτο του Φέλιξ Μέντελσον από τα μέλη της West-Eastern Divan Orchestra.

Στη συνέχεια, o πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας, που φιλοξενείται στην έδρα της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τα 48 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, όπου ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Διοικούσας Ζήση Ιωακείμοβιτς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά το σπάνιο υλικό και τα ντοκουμέντα από την ιστορία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη που προβάλλονται στην έκθεση.

Παρόντες στην επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.