Το ανησυχητικό προηγούμενο που δημιουργεί η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για κάθε αναθεωρητική φιλοδοξία ανά τον κόσμο που περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων στην 17η 'Ατυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos, η οποία φέτος πραγματοποιείται στη Βαλέτα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στους γενικότερους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η στρατιωτική εισβολή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και σε μια σειρά από πιεστικά ζητήματα, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, όπως η τεράστια ανθρωπιστική κρίση, οι ελλείψεις στην ενέργεια και η απότομη αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών, οι μεταναστευτικές ροές και η ανεπάρκεια τροφίμων.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η κλιματική αλλαγή, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως, αν επιθυμούμε να κληροδοτήσουμε έναν ασφαλέστερο πλανήτη στις μελλοντικές γενιές.

Αναφερόμενη στην πανδημία, υποστήριξε ότι η αποφασιστικότητα και η αίσθηση του επείγοντος που χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία του COVID και συντέλεσαν στην άμβλυνση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για κάθε έκτακτη περίσταση.

«Επιδεικνύοντας την ίδια ανθεκτικότητα και αλληλεγγύη, πρέπει να αγωνιστούμε εκ νέου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, εμπνεόμενοι από το ιδανικό της κοινωνικής δικαιοσύνης, και να επιδιώξουμε ενεργά την εξάλειψη των ανισοτήτων» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα, «για την ευκαιρία που μας παρείχε να αναδείξουμε την κοινή μας προσπάθεια σχετικά με τις πολύπλευρες προκλήσεις με τις οποίες οι χώρες μας και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια βρίσκονται αντιμέτωπες».