Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Δημοτικό Θέατρο, του μετρό του Πειραιά, που έγιναν σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν τι να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς στον πολύπαθο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι εικόνες που έφθασαν, σήμερα, από την Αθήνα, ήταν εντυπωσιακές. Και, με το δίκιο τους, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, υπογράμμισαν ότι αυτό που έγινε στον Πειραιά αλλά κι αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων, είναι πρωτοποριακό διεθνώς κι ανοίγει δρόμους στην κατασκευή υποδομών στις ευρωπαϊκές -κι όχι μόνον- πρωτεύουσες.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία κάτω, δημιουργήθηκε γυάλινο δάπεδο, κάτω από το οποίο επανατοποθετήθηκαν τα ευρήματα ενώ λειτουργεί και μόνιμη αρχαιολογική έκθεση για το Σύστημα Ύδρευσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Κατ' αναλογία, στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το Βυζαντινό Σταυροδρόμι που ανακαλύφθηκε εκεί.



Χαρακτηριστκά, ο πρωθυπουργός, τόνισε:

"Έχετε δίκιο, κ. υπουργέ, να λέτε ότι έχουμε πια δημιουργήσει μια σχολή η οποία αναγνωρίζεται παγκόσμια για το πώς μπορούν να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εν προκειμένω του Πειραιά. Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να επισκεφτούμε αυτό τον σημαντικό εκθεσιακό χώρο, ο οποίος μάλιστα είναι και ελεύθερος για το κοινό. Δεν χρειάζεται κανείς να πληρώσει εισιτήριο για να τον δει.

Και βέβαια σε 15, 16 μήνες από τώρα, στο τέλος του ’23, το αργότερο στις αρχές του 2024, θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης με πλήρη λειτουργία 5 σταθμών οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και Μουσεία, με πιο εμβληματικό, το σταθμό της Βενιζέλου.

Όπου πραγματικά γίνεται μία πολύ σπουδαία δουλειά απόσπασης μιας πρωτοφανούς πλούτου πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης και επανατοποθέτησής της με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό στο πολιτιστικό κεκτημένο της πόλης.

Ναι κ. Υπουργέ, και Μετρό και Αρχαία, και εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Και οι πιο καχύποπτοι πιστεύω θα πειστούν ότι έχουμε τη δυνατότητα, αυτά τα οποία λέμε να μπορούμε να τα κάνουμε πράξη".



Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επισήμανε:

«Το έργο του Μετρό στον Πειραιά αποδεικνύει ότι η παρουσία αρχαιοτήτων και η έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο ενός μεγάλου δημόσιου έργου, συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη, παρά εμπόδιο στην ομαλή εξέλιξη του έργου. Η αρχαιολογική έρευνα αφηγείται ιστορίες από τη διαχρονική ζωή της πόλης, που μπορούν να συνδυαστούν δημιουργικά με την αναπτυξιακή προοπτική των σύγχρονων πόλεων. Αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό όφελος από την αρχαιολογική έρευνα σε όλο το έργο, ιδιαίτερα στους σταθμούς «Αγία Σοφία» και «Βενιζέλου» με την αποκάλυψη -εκτός των άλλων πολύ σημαντικών ρωμαϊκών και βυζαντινών καταλοίπων- οικιστικές μαρτυρίες της Θεσσαλονίκης του Κασσάνδρου είναι τεράστιο. Στο τέλος του 2023, εσείς, κ. Πρωθυπουργέ, θα είστε εκείνος που θα αποδώσει στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο τον Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο με πέντε σταθμούς-μουσεία, αλλά και με τον μεγαλύτερο διεθνώς αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο σε ένα μείζον τεχνικό έργο, στην καθημερινότητα της πόλης και των επιβατών του Μετρό».