Δύο γιοι μεγαλογιατρών, γιος κατασκευαστή και γιος απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας φέρονται ως βασικά μέλη συμμορίας νεαρών τοκογλύφων που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με  εις βάρος τους καταγγελία, εκμεταλλεύονταν συνομηλίκους τους δανείζοντάς τους χρηματικά ποσά με υπέρογκους τόκους και εκβίαζαν για την επιστροφή τους με απειλές, βία ακόμη και απαγωγές. 

Οι φερόμενοι ως τοκογλύφοι είναι ηλικίας από 20 έως 30 ετών, όλοι κάτοικοι Πανοράματος Θεσσαλονίκης και... απαλλαγμένοι από οικονομικού τύπου άγχη - λόγω της οικονομικής επιφάνειας των γονέων τους. Είχαν γεμίσει τα social media με φωτογραφίες τους από τη χλιδάτη ζωή που περνούσαν, οδηγώντας πανάκριβα αυτοκίνητα, κάνοντας διακοπές σε βίλες στη Μύκονο και ξοδεύοντας για τα πρώτα τραπέζια πίστα νυχτερινών κέντρων.

Σπούδαζαν στις καλύτερες σχολές, όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, ήταν απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων, αλλά δε δίσταζαν, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε σε βάρος τους, να απειλήσουν με όπλα τη ζωή όσων έκαναν το λάθος να δανειστούν από αυτούς, ή να στείλουν απειλητικά μηνύματα μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών.

Ένα από τα θύματα, που από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και σήμερα ασχολείται με τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων, καθώς τον Ιούνιο του 2022, λόγω μιας οικονομικής στενότητας που αντιμετώπιζε τότε, χρειάστηκε επειγόντως 1.000 ευρώ, ισχυρίζεται ότι κάποιος φίλος του, αρκετά γνωστός στον χώρο της νύχτας, ως θαμώνας των καλύτερων κέντρων διασκέδασης της Θεσσαλονίκης, τον έφερε σε επαφή με έναν 21χρονο που διαμένει στο Πανόραμα και η οικογένειά του ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις. 

Σημειώνεται ότι και το πρόσωπο που μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή δανειστής και δανειζόμενος, θεωρείται «υπεράνω πάσης υποψίας». Πρόκειται για τον γιο μεγαλογιατρού ο οποίος σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων. 

Το ραντεβού έγινε το βράδυ της 24ης Ιουνίου 2022. Παρών ήταν και ένα ακόμη άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν γνώριζε το θύμα. Εκεί ο γιος του κατασκευαστή συμφώνησε να δανείσει τα 1.000 ευρώ, αλλά -πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του υποτιθέμενου θύματος- ζητούσε πίσω, μέσα σε 20 μέρες... 3.000 ευρώ! 

Το θύμα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του, ισχυρίζεται πως συμφώνησε να πάρει τα χρήματα. Κατόπιν, κατά το χρονικό διάστημα από 24/6/2022 έως και περίπου 26/7/2022, όπως αναφέρει, αποπλήρωσε σταδιακά το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ σε δόσεις, με καταθέσεις σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, με δικαιούχο τον γιο του κατασκευαστή. Παράλληλα, υπήρξαν επιπλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης προκειμένου να υπενθυμίζεται στο θύμα ότι χρωστά και πρέπει να εξοφλήσει.

Στις αρχές Αυγούστου του 2022 το θύμα συναντήθηκε ξανά με τον γιο του κατασκευαστή στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και δανείστηκε εκ νέου το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Η απαίτηση αυτή τη φορά από τον τοκογλύφο ήταν -όπως υποστηρίζει ο νεαρός δανειζόμενος- να του επιστραφούν εντός περίπου ένα μήνα (ως τις 5/9/2022) τα διπλάσια, δηλαδή 4.000 ευρώ. Το θύμα λέει πως ζήτησε παράταση για το διάστημα της αποπληρωμής, κάτι που ο δανειστής αρνήθηκε.

Στις 15/8/2022 ο φερόμενος ως τοκογλύφος ζήτησε από τον δανειζόμενο να του δώσει πίσω τα 2.000 ευρώ, εκείνος όμως απάντησε ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Τέσσερις μέρες αργότερα, είπε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ότι θα μπορούσε να βρει 500 ευρώ. 

Έτσι, οι δύο νεαροί βρέθηκαν στην Πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης, όπου τελικά, το θύμα έδωσε στον δανειστή του 450 ευρώ, δηλαδή όσα είχε καταφέρει να μαζέψει έως εκείνη τη στιγμή.

Τότε όμως ο τοκογλύφος ζήτησε... 6.050 ευρώ ως τις 5 Σεπτεμβρίου. Πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, σημάδεψε το θύμα με πιστόλι, λέγοντάς του ότι οι δυο τους θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα αν δεν έπαιρνε πίσω τα λεφτά του.

Καθώς τα χρήματα δεν αποπληρώθηκαν, οι τόκοι αύξαιναν το ποσό που -όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία- έφθασε, σε μερικές ημέρες, να είναι... 7.800 ευρώ. 

Τότε άρχισαν τα γραπτά μηνύματα, μέσω γνωστής εφαρμογής. «Ξέρω πού μένεις», ήταν το ένα από αυτά. Πλέον, οι φερόμενοι ως τοκογλύφοι υποτίθεται ότι ζητούσαν 8.150 ευρώ!

Στις 8/9/2022, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ το υποτιθέμενο θύμα έφθασε στο σπίτι του, με το που κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, είδε μπροστά του το γιο του κατασκευαστή κι έναν 24χρονο. Τον άρπαξαν, όπως καταγγέλλει, τον μετέφεραν σε παρακείμενο δρόμο κι εκεί τον φόρτωσαν με το ζόρι σε Ι.Χ. του οποίου οδηγός ήταν νεαρός επίσης κάτοικος Πανοράματος, γιος απόστρατου της Αεροπορίας.

Τον μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία κι εκεί ο γιος του κατασκευαστή, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον απείλησε με πιστόλι και του ζήτησε άμεσα 1.500 ευρώ και άλλα 5.000 ευρώ μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Στη συνέχεια τον επέστρεψαν στο σπίτι του, του πήραν ως εγγύηση το κλειδί του αυτοκινήτου του κι έφυγαν.

Τότε το φερόμενο ως θύμα, αποφάσισε να ενημερώσει τους γονείς του. Εκείνοι προσέφυγαν στις αστυνομικές αρχές και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Στήθηκε ραντεβού, το θύμα πήγε με προσημειωμένα χρήματα -τα 3.000 ευρώ- κι εκεί ήρθαν ο γιος του κατασκευαστή κι ο γιος του γιατρού.

Με το που οι δύο νεαροί πήραν τα χρήματα, συνελήφθησαν. Ακολούθησαν έρευνες και, στο σπίτι του ενός, εντοπίστηκε κοκαΐνη, μια ζυγαριά ακριβείας, φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και φυσίγγια πολεμικού όπλου.

Οι συνήγοροι των τριών φερόμενων δραστών υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους δεν έχουν κάνει το παραμικρό κι όλα αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του παθόντα. Πως πρόκειται για προσωπικές διαφορές δύο νέων ανθρώπων στις οποίες μπλέχτηκαν άθελά τους τρίτα πρόσωπα και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους προσάπτουν.

Από το protothema.gr