Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, στις 8:30 το πρωί:

Ο αναθεωρητισμός και η προκλητική ρητορική θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  στο περιθώριο της 17ης Άτυπης Συνόδου των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos, στη Βαλέτα της Μάλτας. 

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ν. Δένδιας από τη Βαρσοβία, όπου συνάντησε τον Πολωνό ομόλογό του: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και «οι Αιγύπτιοι φίλοι μας» έχουν καταγγείλει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές.

Υπογράμμισαν δε το αυτονόητο, ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Βίντεο με πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή «να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα, ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

----


«Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος» τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. 

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο. 

Ως δικαίωση των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση αξιολογεί την επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Arturo Aizpiri, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enagás. Η εταιρία είναι ένας από τους στρατηγικούς επενδυτές σε ΔΕΣΦΑ και TAP και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς επιδιώκει να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον ΟΠΕΚ+ ότι «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία.

---

Ο πρωθυπουργός  αναχωρεί σήμερα , Πέμπτη για την Πράγα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Στην Πράγα βρίσκεται και  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, όπου και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES.

------


Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν καλάθι 50 βασικών προϊόντων όπου θα συγκρατούν τις ανατιμήσεις. 

-----


Μειώθηκε η αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 1,76 δισ. ευρώ από 1,79 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

------


Η Amazon Web Services μετατρέπει τη Νάξο σε "έξυπνο νησί". Η πιλοτική του εφαρμογή στο νησί του Αιγαίου θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την εξαγωγή του όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

"Η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επενδύσεις και αναδεικνύεται σε επενδυτικό hot-spot του πλανήτη" υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ρεκόρ τουριστικών εσόδων, ρεκόρ εξαγωγών, και ρεκόρ ξένων επενδύσεων. 

-------


Σε πλήρη λειτουργία τίθεται ο πενταψήφιος αριθμός 10410 της ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την προστασία των ζωών.

-------


"Αναταράξεις" στον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές: Προσφυγή από την SKY express. 

--------


Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε ηλικία  89 ετών.  

-------


Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ -Μιλά για «άμεσο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης» μετά τη νέα βοήθεια στην Ουκρανία

Ιρανικής κατασκευής «drones καμικάζι» έπληξαν για πρώτη φορά πόλη στην περιφέρεια του Κιέβου.