Επίθεση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, για τα νούμερα που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Υποστηρίζει ότι τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν τόσο τον υπουργό, όσο και την κυβέρνηση.

Επικαλείται τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022, όπου φαίνεται η Ελλάδα να καταγράφει μείωση αφίξεων κατά -12,4% ενώ τον Αύγουστο, στην αιχμή της θερινής περιόδου, περαιτέρω μείωση στις αφίξεις -13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Πιο συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο του 2022 η Ελλάδα απώλεσε -πάντα σύμφωνα με το Ινστιτούτο- 2 εκατομμύρια 715 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ αντίστοιχα τον Αύγουστο σε σχέση με εκείνον του 2019, 900 χιλιάδες επισκέπτες λιγότερους.

"Την ίδια ώρα, παρά το κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ. Κικίλιας εδώ και μήνες σχετικά με τις αφίξεις των Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, η πραγματικότητα τον διαψεύδει δυστυχώς για ακόμη μια φορά. Τον Αύγουστο καταγράφεται μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ κατά 30% σε σχέση με το 2019 ενώ η μείωση αφίξεων από ΗΠΑ στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε -17,8%, όταν από τον περασμένο Ιούνιο ο Υπ. Τουρισμού έκανε ψευδώς λόγο για … «άλμα» στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ", αναφέρει η κ. Νοτοπούλου. Που προσθέτει ότι πτώση 8-10% καταγράφεται και στις αφίξεις από την ΕΕ ενώ στις χώρες εκτός ΕΕ πτώση περίπου 20% τον Αύγουστο και -7,6% στο οκτάμηνο.

Για τις οδικές αφίξεις υποστηρίζει ότι στο τρέχον έτος σημειώνεται μείωση κατά 35,4%.

"Με βάση τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων είναι ανάλογη των αφίξεων στο επτάμηνο, ενώ η απόσταση σε αφίξεις και εισπράξεις οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Παρά τα αρνητικά ρεκόρ πληθωρισμού η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα εισπράξεων του 2019 (-3,6% στο 8μηνο). Επιπλέον, συγκριτικά με την Πορτογαλία καταγράφουμε το 1/3 της ανάκαμψης και το ½  συγκριτικά με την Ισπανία", λέει.

Και αναρωτιέται: "Θα μπορούσε ο κ. Κικίλιας, να μας εξηγήσει γιατί βάσει των τελευταίων στοιχείων της Eurostat στο επτάμηνο υπήρξε τεράστια πτώση -21% του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπήρξε αύξηση 5%; Μήπως ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι για τους Έλληνες; Και τέλος, μήπως ο κ. Κικίλιας θεωρεί ότι η απώλεια 9,27 εκατ.  διανυκτερεύσεων- σε σχέση με το 2019- ως τον Ιούλιο είναι επιτυχία";

Κατηγορεί, τέλος, την κυβέρνηση, ότι "παρά τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος συνολικά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο, να μην έχει όραμα, να μην έχει πρόγραμμα αλλά να αντιμετωπίζει τον τουρισμό με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα".