Μετά το ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή στις 20 Οκτωβρίου, σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ίδια ενέργεια, για το θέμα του φοιτητή της Νομικής του ΑΠΘ που έπεσε από το παράθυρο του 2ου ορόφου.

Όπως αναφέρουν οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν την ερώτηση, «οργή και έντονο προβληματισμό προκάλεσε η είδηση του σοβαρού τραυματισμού φοιτητή της Νομικής Θεσσαλονίκης, που προσπαθώντας να παρακολουθήσει μάθημα σε υπερπλήρη αίθουσα της σχολής του, αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει στο περβάζι της αίθουσας διδασκαλίας με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό». Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αιτία του συνωστισμού στις αίθουσες διδασκαλίας είναι «η τραγική έλλειψη καθηγητών που υποχρεώνει σε πολυπληθείς συμπτύξεις και συγχωνεύσεις».

Με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή με τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Μερόπη Τζούφη και την οποία συνυπογράφουν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνεται η συνεχής υποβάθμιση της   ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία απαιτεί να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση και υποστήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, με αύξηση της χρηματοδότησης, διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ, μέριμνα για την επιστημονική έρευνα όλων των κατευθύνσεων,  επανένταξη της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας και κατάργηση των αντι-εκπαιδευτικών νομοθετημάτων», αναφέρεται.

Να σημειωθεί ότι επί μία δεκαετία, λόγω μνημονίων, δεν γίνονταν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού παρά τις αποχωρήσεις. Εδώ και δύο χρόνια, γίνονται περισσότερες προσλήψεις από τις αποχωρήσεις, όμως τα κενά είναι πολλά για να αναπληρωθούν μέσα σε λίγα χρόνια.