Η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου. Ο χειμώνας που έρχεται δεν φοβίζει μόνον την ελληνική κυβέρνηση - που λέει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα πληθυσμού, αλλά το "οπλοστάσιο" στερεύει - αλλά κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η περίφημη Ενωμένη Ευρώπη, όμως, συνεχίζει να καθυστερεί την απόφασή της.

Η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την Τετάρτη, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει ότι "δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάρτιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης".

Στη διάρκεια της Συνόδου, η Ελλάδα υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την ενεργειακή  επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών. Είναι, άλλωστε αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός ότι -όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- ενώ φθάνουν στην Ε.Ε αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου, οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Και αυτό ακριβώς σημαίνει ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά.

Ο Κ. Σκρέκας ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο δεν θα έχει διπλάσια τιμή από αυτή που καταβάλλεται στην Ασία και άλλες ηπείρους. Επισήμανε παράλληλα πως η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές και έτσι  η κατάστασή τους θα είναι ανάλογη με μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.

Φυσικά, η Κυβέρνηση, καθώς στη γενική πολιτική της στηρίζει μόνιμα τις ευρωπαϊκές επιλογές, μπορεί να επιμένει  στην ανάγκη λήψης αποφάσεων, αξιολογεί, όμως, ως ένα πολύ θετικό βήμα την επιστολή που έστειλε για το θέμα αυτό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε. και συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, όπως απέδειξε και χθες με την επιστολή που συνυπογράφουν άλλοι τέσσερις Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας απέστειλαν χθες κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις "έγιναν σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας".

Τα βασικά σημεία της επιστολής βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορούν: Πρώτον: Την επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου. Και δεύτερο μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίο θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

«Η επιστολή»,  επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση». Και πρόσθεσε: «Η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου Χειμώνα που έρχεται».

Να δούμε πότε, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, ένωση των ανθρώπων, ή αν θα συνεχίσει να παίζει ιταλική άμυνα σε αυτόν τον τομέα. Κατενάτσιο, δηλαδή... Ίσως θα πρέπει να τους πει κάποιος ότι και οι πιο σκληρές άμυνες κινδυνεύουν να δεχτούν γκολ από στημένη φάση...