Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το "Ελληνικό" και αιτία την ενεργειακή κρίση, εξαπέλυσε ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

«Τα «εικονικά» εγκαίνια για δεύτερη φορά στο Ελληνικό είναι ακόμη μία απόδειξη της πολιτικής εξαπάτησης της ΝΔ προεκλογικά το 2019. Το βασικό επιχείρημα τότε ήταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τις επενδύσεις και ότι η ΝΔ θα κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες και στο 6μηνο θα αρχίσει η κατασκευή του. Τώρα το Ελληνικό, που αποτελούσε μέρος της αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, καταρρέει αφού ακόμα και ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνωρίζει τώρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του έργου που αποτελεί και τη βάση της επένδυσης. Από πού προκύπτει ότι δεν στηρίξαμε την επένδυση; Το 2015 δεν υπήρχε ούτε τοπογραφικό στο Ελληνικό και φυσικά εκκρεμούσαν τα πολεοδομικά, τα αρχαιολογικά και τα δασικά ζητήματα. Παρότι μάλιστα ήμασταν σε μνημόνιο, εξαιτίας των χειρισμών διαδοχικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να διασφαλίσουμε στο Ελληνικό ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο, ένα πάρκο, με ανοιχτή πρόσβαση για τους πολίτες στο παραλιακό μέτωπο και κοινωφελή έργα, για παράδειγμα έργα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Τίποτε από όλα αυτά δεν υπήρχε το 2015», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24» με την Αναστασία Γιάμαλη.

«Η ΝΔ», πρόσθεσε, «ενώ έλεγε προεκλογικά ότι θα ολοκλήρωνε όλες τις εκκρεμότητες του έργου σε ένα εξάμηνο, χρειάστηκε να τροποποιήσει πάνω από είκοσι πέντε (25) φορές το θεσμικό πλαίσιο σε δυόμιση χρόνια, ακόμα και με αντικρουόμενες τροπολογίες. Έτσι άλλαξε την αρμοδιότητα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων μεταξύ των ΟΤΑ και της LAMDA τρεις φορές , ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έγινε αρμόδιο για τις κατεδαφίσεις και, όταν κάναμε ερώτηση για τις κατεδαφίσεις, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αναρμόδιος! Και σήμερα (χθες) δηλώνει ότι δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της πολυπλοκότητας του έργου όταν ανέλαβε το συντονισμό, όταν μάς κατηγορούσε για καθυστερήσεις. Ο ίδιος όμως μετά άρχισε τα «ψηφίζω-ξεψηφίζω». Σήμερα, παραμένουν επίσης σοβαρά ερωτήματα για το εάν θα έχουμε ένα έργο αστικής ανάπλασης ή αν θα εξελιχθεί σε μια εργολαβία αντιπαροχής, αλλά και εάν θα διασφαλιστεί η πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην παραλία και στους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί real estate για τη ΝΔ σημαίνει μόνο τα συμφέροντα του εργολάβου. Έχουμε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν υπηρετείται από την κυβέρνηση το δημόσιο όφελος ή το όφελος της LAMDA στο Ελληνικό».

Ο Σ.Φάμελλος χρειάστηκε να επαναλάβει στη συνέχεια ότι: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που δεν παρέδωσε τη διακυβέρνηση, αφού ο τότε Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν παρέστη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά, παρέδωσε την Ελλάδα χρεωκοπημένη και μέσα σε μνημόνιο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις θυσίες των πολιτών, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Το ’15 είχαμε μνημόνιο και το ’19 δεν είχαμε».

Χαρακτήρισε ως χυδαία ψέματα και υπονοούμενα, τα όσα λένε κάποια στελέχη της κυβέρνησης, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να αποδώσουν παραβατικές συμπεριφορές σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κάνουν συμψηφισμούς με συμπεριφορές στελεχών της ΝΔ. Όσον αφορά την τραγική υπόθεση παιδοβιασμού στα Σεπόλια τόνισε ότι δεν επιτρέπεται καμία συγκάλυψη και καμία καθυστέρηση και ότι αυτό έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή. «Δεν συνδέσαμε το έγκλημα με την πολιτική ταυτότητα του δράστη. Για να μην υπάρχουν όμως υπόνοιες για συνδέσεις, πρέπει να υπάρχει ταχύτατη διαλεύκανση. Το ότι όμως τα πολιτικά κόμματα πρεσβεύουν συγκεκριμένες αξίες και ιδανικά είναι γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στηρίζει την αρχή των απευθείας αναθέσεων όπως κάνει η ΝΔ, δεν ασκεί πολιτική που φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία, δεν υπερασπίζεται υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών, μάλιστα εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Δεν είμαστε λοιπόν όλοι ίδιοι!»

Στάθηκε επίσης στις ιδιαιτέρως κακές επιδόσεις της Ελλάδας σε διάφορους δείκτες που αποτυπώνουν και το μέγεθος της ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές. «Έχουμε από τις χειρότερες επιδόσεις στον πληθωρισμό στην Ευρώπη με την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη και από τα τρία χαμηλότερα κατά κεφαλή ΑΕΠ. Δεν είναι καλοί οι δείκτες τα τελευταία τρία χρόνια. Όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος. Από τον σχετικό πίνακα του Υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι δεν γίνεται επαρκής έλεγχος της αισχροκέρδειας αφού τον Σεπτέμβριο του 2022 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους μόνο 94.500 ευρώ και αντίστοιχα τον Αύγουστο μόνο 46.500 ευρώ».

Για το καλάθι του νοικοκυριού σχολίασε πως το Υπ. Ανάπτυξης προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα και μένει να παρακολουθεί αντί να ελέγχει τις τιμές. «Πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλη την αγορά και όχι μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα. Δηλαδή στα προϊόντα εκτός του καλαθιού μπορεί να υπάρχει αισχροκέρδεια; Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος αυτή η πρωτοβουλία με το καλάθι του νοικοκυριού να τους καταναλωτές στις μεγάλες αλυσίδες, στα προϊόντα τους, σε βάρος άλλων μικρότερων επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών αλλά και άλλων επαγγελματιών όπως οι αρτοποιοί».

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε τέλος στην ακρίβεια στην ενέργεια και στα υπερκέρδη εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας.

«Ως Βατερλό μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Δεν θέλει να ελέγξει την αγορά και την αισχροκέρδεια και στηρίζει τα υπερκέρδη λίγων εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια. Μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει επιτρέψει να υπάρχει αισχροκέρδεια στην ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2022, 1,79 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα διυλιστήρια, 500 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, 300 εκατομμύρια στην εμπορία φυσικού αερίου. Είναι ακόμη απαράδεκτο η ΔΕΗ να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» υπερκερδών. Τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου για το 2021 τα αποκαλύψαμε εμείς αλλά, παρότι έχει δεσμευτεί ότι θα τα φορολογήσει, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία. Είναι απαράδεκτο η κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας, το 2021, να έχει δεκαπλασιάσει τα κέρδη της ενώ οι καταναλωτές στενάζουν».

«Τα υπερκέρδη ύψους 1,79 δισ. ευρώ των δύο ελληνικών διυλιστηρίων μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μπορούσαν, αν φορολογηθούν κατά 90%, να χρηματοδοτήσουν το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για όλο το χρόνο. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση, να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία, την παραγωγή, αλλά δυστυχώς δεν έχει τη βούληση να το κάνει. Επιτρέπει τα υπερκέρδη και δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης».

«Αν και ο κος Μητσοτάκης αναγκάστηκε τον Μάρτιο να δεσμευτεί, μετά από μεγάλη πίεση που ασκήσαμε, ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών κατά 90%, μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί και δεν επιστραφεί στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Η καθυστέρηση για επτά (7) μήνες αποδεικνύει ότι δεν θέλει να φορολογήσει υπερκέρδη. Δεν τα έχουν καν υπολογίσει. Όπως λέει και ο λαός, όποιος δε θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει».