Με εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης τιμήθηκε, σήμερα, η Μέρα Μακεδονικού Αγώνα.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΚΜ, στη Θεσσαλονίκη, τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης, ο οποίος δήλωσε:

“Τιμούμε σήμερα τον πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά και τους φλογερούς πατριώτες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Τους αγωνιστές της ελευθερίας και της εθνικής περηφάνιας. Τη λεβεντιά και την ανδρειοσύνη που δεσπόζουν στα κύτταρα του Έθνους μας και κοσμούν τις σελίδες της ιστορίας μας.

Στέλνουμε ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία οποιουδήποτε τμήματος της Πατρίδας μας. Απέναντι σε όσους απλώνουν χέρι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Απέναντι σε όσους μάταια επιχειρούν να εκβιάσουν τον Ελληνισμό.  

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της  γειτονιάς μας. Δεν θα αφήσουμε όμως, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καμία πρόκληση αναπάντητη.

Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Δεν εκβιάζεται, δεν υποχωρεί, δεν κάνει βήμα πίσω από τις εθνικές γραμμές που ορίζουν τα δίκια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα!”.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, είναι μία σπουδαία ημέρα για τον τόπο μας και ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και αγωνιστές του έθνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμούμε το γηγενή πληθυσμό της Μακεδονίας, που πολέμησε, αλλά και για δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Τιμούμε τους ήρωες, που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Ελλάδας και αγωνίστηκαν με συγκλονιστική γενναιότητα και αυταπάρνηση. Τιμούμε τον άμαχο πληθυσμό, που βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, συγκεντρώνοντας εφόδια, τρόφιμα και φάρμακα. Τιμούμε τους ιερείς και τους δασκάλους, που χωρίς να υπολογίσουν κανένα κόστος κράτησαν άσβεστο το φως της πίστης και της ιστορίας. Και βέβαια τιμούμε τον Παύλο Μελά, τον ήρωα που με την θυσία του στις 13 Οκτωβρίου 1904 σφράγισε την ελευθερία της Μακεδονίας».

Και κατέληξε: «Είναι η ώρα να ενωθούμε κάτω από το κοινό όραμα της Μακεδονίας του 2030, της ισχυρής Μακεδονίας της επόμενης δεκαετίας, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης, που τιμάει πάντα την ιστορία της, αναδεικνύει την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά, βαδίζει με αυτοπεποίθηση στο μέλλον και αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό. Παρά τις δυσκολίες, μαζί θα τα καταφέρουμε».

Στο δήμο Λαγκαδά

Με κάθε επισημότητα τίμησε τους Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα ο Δήμος Λαγκαδά.

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 2ου γυμνασίου Λαγκαδά κα Άννα Τιρικανίδου

Στη συνέχεια στο Ηρώο των Μακεδονομάχων στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτιστικών συλλόγων και της μαθητιώσας νεολαίας.

Στο δήμο Χαλκηδόνας

Με εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκηδόνος τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, με κάθε επισημότητα η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Σε όλες τις κοινότητες πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και δοξολογία στους Ιερούς Ναούς καθώς και εκφώνηση πανηγυρικών λόγων. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων σε ηρώα από εκπροσώπους πολιτικών φορέων και τοπικών αρχών.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στο Μικρό Μοναστήρι τονίζοντας ότι «ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο αυτό πατριώτη και ταυτόχρονα μία ευκαιρία να διατρανώσουμε ότι κρατήσαμε και θα κρατάμε ψηλά τις αξίες που μας κληροδότησαν οι Μακεδονομάχοι μας».

Αναλυτικά το μήνυμα του Δημάρχου Χαλκηδόνος:
«Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου, ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904. Ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο αυτό πατριώτη και ταυτόχρονα μία ευκαιρία να διατρανώσουμε ότι κρατήσαμε και θα κρατάμε ψηλά τις αξίες που μας κληροδότησαν οι Μακεδονομάχοι μας. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική αλήθεια και να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα! Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και πότισαν με το αίμα τους τα χώματά της!».