Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στη τέχνη του Αγίου Όρους» στο παραδοσιακό κτίριο “Casa Băniei” στη πόλη Κραϊόβα της Ρουμανίας. 

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, με το Μουσείο της Ολτενίας (εθνογραφικό τμήμα) και την Νομαρχιακή Βιβλιοθήκη της πόλης που φέρει την επωνυμία «Alexandu and Aristia Aman» και είναι ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης, καθώς ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος άγιος της Κραϊόβα.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε εκ μέρους της Αγιορειτικής Εστίας ο διευθυντής της Αναστάσιος Ντούρος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. του φορέα, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, και ο οποίος μίλησε για την σχέση της Θεσσαλονίκης με το Άγιος Όρος, παρουσίασε το έργο της Αγιορειτικής Εστίας και ξενάγησε τους επισκέπτες στα 44 έργα της έκθεσης, που απεικονίζουν τη μορφή του Αγίου Δημητρίου σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. όλα προερχόμενα από τις μονές του Αγίου Όρους. 



Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου της Κραϊόβα και Μητροπολίτη Ολτενίας κ. Ειρηναίου, παρευρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Vladimir Daranga, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου και μίλησε για τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος ενώνει τις δύο πόλεις. 

Ο διευθυντής της Νομαρχιακής Βιβλιοθήκης κ. Lucian Dindirica, ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Αγιορειτικής Εστίας για την δεύτερη παρουσία της στη Κραϊόβα και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ο διευθυντής του λαογραφικού τμήματος του Μουσείο της Ολτενίας κ. Irinel Canureci, στο κτίριο του οποίου φιλοξενήθηκε η έκθεση, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση της έκθεσης στο χώρο του μουσείου. Ο συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας κ. Απόστολος Πατελάκης, καθηγητής στο ΙΜΧΑ, μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων και για την προσπάθεια που γίνεται για να αναπτυχθούν οι δεσμοί αυτοί ακόμα περισσότερο. 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης, φοιτητές του τμήματος καλών τεχνών της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Κραϊόβα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την απόδοση της μορφής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα, να παρατηρήσουν και να συζητήσουν τις καλλιτεχνικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο Άγιον Όρος κατά τη διάρκεια των οκτώ αιώνων.

Η έκθεση θα παραμείνει στη Κραϊόβα μέχρι την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2022.

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας.

Τόπος: “Casa Băniei”,  Str. Matei Basarab nr.16, Craiova  Tel. +40 351 444.030