Τα μηνύματά τους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.



«Μας εμπνέει η θυσία εκείνων που υπέγραψαν με το αίμα τους το ΟΧΙ», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σήμερα «γίνεται πιο ισχυρή από ποτέ, οικονομικά, διπλωματικά στρατιωτικά», και παρά τη δύσκολη συγκυρία -όπως πρόσθεσε- «αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος. «Είναι το καλύτερο μήνυμα για να μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη, αλλά είναι και μία χώρα αποφασισμένη να μη διαπραγματευτεί ποτέ την εθνική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ασφάλεια του ελληνικού λαού», επεσήμανε.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Αυγέρη αναφέρθηκε στα μεγάλα "όχι" του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε υπερήφανοι γι' αυτά. «Καμαρώνουμε τα νιάτα της πατρίδας μας, εγγόνια και δισέγγονα αυτών που έγραψαν το Έπος του '40 και της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν και τη ζωή τους την ίδια στον αγώνα για την ελευθερία. Σήμερα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα μέσα σε συνθήκες διαφορετικές, μέσα σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Συνεχίζουμε, όμως, με το φρόνημα ψηλά και ακατάβλητο, γιατί ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι οδηγός που διεγείρει τη φαντασία κάθε δημοκρατικού αγώνα στις μέρες μας», πρόσθεσε.

«Οι σημερινές επετειακές εκδηλώσεις και η παρέλαση αποτελούν εικόνα χρήσιμη σε φίλους και εχθρούς, γείτονες και μακρινούς, για τις δυνατότητες της χώρας να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι όσο οι Έλληνες και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη και την παρακαταθήκη των προγόνων μας, η καρδιά της Ελλάδας θα συνεχίζει να χτυπάει δυνατά. «Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στείλαμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, κι ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία και θα χτίσουμε μαζί την Ελλάδα της επόμενης ημέρας», συμπλήρωσε ο ίδιος.



Την ευγνωμοσύνη του σε όσους το 1940 έδωσαν το πρώτο πλήγμα απέναντι στον ανίκητο τότε Άξονα εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας πως «όταν οι Έλληνες ενωμένοι, αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό, κάθε δυσκολία, μπορούμε και θα νικήσουμε».