Ενας από τους μεγάλους εκείνους επιχειρηματίες οι οποίοι διέθεταν την απαιτούμενη διορατικότητα για να μπορέσουν να «διαγνώσουν» έγκαιρα όχι μόνο τον αγωνιστικό, αλλά και τον εμπορικό αντίκτυπο που θα είχε μελλοντικά για την ομάδα τους η παρουσία ενός εκκολαπτόμενου σταρ ηλικίας ούτε 19 ετών, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο –τότε, στο ξεκίνημα του στο Ν.Β.Α.- και φυσικά την ικανότητα να κινηθούν με ταχύτητα και να… πλειοδοτήσουν για να τον κάνουν δικό τους πριν προλάβουν οι ανταγωνιστές τους, είναι ο Γουές Έντενς. O δισεκατομμυριούχος συνιδιοκτήτης των «ελαφιών», εκ των βασικών μετόχων τους μαζί με τους επίσης πάμπλουτους Μάρκ Λάσρι- Τζέιμι Ντίναν και άλλους με μικρότερα μερίδια, δεν χρειαζόταν βέβαια την μεταγραφή του Greek Freak για να αποδείξει πόσο καλός είναι στα deals και το επιχειρείν…

Οι «μεγάλες δουλειές» που κάνει χρόνια ο 60χρονος billionaire στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας με την New Fortress Energy, από τους πρωταγωνιστές σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο της «βιομηχανίας» του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βοήθησαν για να εκτοξευθεί φέτος η προσωπική περιουσία του κατά 4,5 δισ. δολ., μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από τα 1,2 δισ. δολ. το 2021, αρχικά σε 3,4 δισ. δολ. – όσα εμφανίζονται στην λίστα του 2022 και σε real time στα 5,7 δισ. δολ. (Πηγή: Forbes). Εντυπωσιακό, μα δεν είναι το μόνο επίτευγμα του…

Η «Μέκκα του μπάσκετ» – με τον ετήσιο τζίρο της να μετριέται σε διψήφιο αριθμό δισ. μετά το τέλος των lockdowns και την υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας- σαφώς δεν αποτελεί… εξαίρεση για τον πιο εύπορο από τους μετόχους των Μπακς.

Marc Lasry, Jamie Dinan, Wes Edens και Mike Fascitelli με τα «αστέρια» των Μπακς

Ο Γουές Έντενς και οι συνέταιροι του δεν πρόσφεραν από αφέλεια στον Ελληνα διεθνή φόργουορντ το μυθικό 5ετές super max συμβόλαιο των 228,2 εκατ. δολ. λίγους μήνες πριν οι Μπακς κατακτήσουν το τρόπαιο του 2021 στο Ν.Β.Α. για να τον «δέσουν» στο Μιλγουόκι, κάτι που είχαν κάνει και με το προηγούμενο, το 4ετές, αυτό των 100 εκατ. δολ. το 2017.
Η συνολικότερη επένδυση τους απέφερε πέρα από τον τίτλο και σημαντικά έσοδα, για μια ομάδα την οποία αγόρασαν το 2014 έναντι 550 εκατ.δολ. και 8 χρόνια αργότερα η αποτίμηση της έχει, σχεδόν, τετραπλασιασθεί στο «χρηματιστήριο των παρκέ» (1,9 δισ.δολ).

Γύρω από τον Γιάννη «έχτισαν» μια μικρή μπασκετική αυτοκρατορία, ποντάροντας σε αυτόν για την αύξηση της αξίας του brand των Μπακς και των εσόδων της, προερχόμενα είτε από νέες χορηγίες, είτε από το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο τους, το Wisconsin Entertainment and Sports Center, με χωρητικότητα 17.500 θεατών και κόστος 534 εκατ. δολαρίων.

Πίστεψαν στο «άστρο» του Αντετοκούνμπο ο Έντενς και οι άλλοι, δικαιώθηκαν για το (όποιο) οικονομικό ρίσκο τους και βέβαια έχουν κάθε λόγο για να ανησυχούν, κάθε φορά που πληροφορούνται για τους μικροτραυματισμούς του παίκτη τους στους αγώνες της εθνικής Ελλάδας στο Eurobasket 2022 που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή, δηλαδή τις ενοχλήσεις στο γόνατο ή το ελαφρύ διάστρεμμα του. Κι εδώ κλείνει η «παρένθεση» του μπάσκετ – και των sports business…

Τα νέα projects

Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης που συνταράσσει τον πλανήτη, ο Γουές Έντενς υλοποιεί νέα projects (και άλλα ετοιμάζει) που πιθανότατα θα τον καταστήσουν ακόμα πλουσιότερο.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής τοποθετεί νέα κεφάλαια στον τομέα του LNG, έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική επιφάνεια από την περίοδο κυρίως που πούλησε την μεγάλη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη Fortress Investment Group (της οποίας είναι συνιδρυτής) στη Softbank το 2017 αντί 3,3 δισ. δολ. Και εισέπραξε μερίδιο 500 εκατ. δολ., χωρίς ωστόσο να απουσιάζει από την «επόμενη μέρα» της…

Εν έτει 2022 είναι διευθύνων σύμβουλος και της εισηγμένης New Fortress Energy, στην οποία κατέχει ποσοστό 35% αξίας άνω των 3 δισ. δολ., εταιρεία που αναπτύσσει την τεχνολογία Fast LNG.
Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει την δημιουργία αρθρωτών μονάδων υγροποίησης φυσικού αερίου, κατασκευασμένων σε ναυπηγείο, τις οποίες εγκαθιστά σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου αλλάζοντας την χρήση τους.

Το Forbes είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ότι ο εργοδότης του Γιάννη Αντετοκούνμπο σκόπευε να στήσει την πρώτη μονάδα Fast LNG σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων ανοικτά του νησιού Γκραντ Άισλ της Λουιζιάνα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Έντενς εμφανιζόταν να δηλώνει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει το project του στις αρχές του 2023 εάν ο Λευκός Οίκος τηρήσει τη δέσμευσή του για εξορθολογισμό των αδειοδοτήσεων. Μια δραστηριότητα με διασφαλισμένα κέρδη, καθότι οι Ευρωπαίοι, όπως είχε επισημανθεί στα Μέσα Αυγούστου, πλήρωναν 22 δολ. τα 28 κ.μ. φυσικού αερίου, δυόμισι φορές ακριβότερα από ό,τι οι ΗΠΑ.
Μοναδικός αντίπαλο του σε αυτή την προσπάθεια θεωρεί τον χρόνο που –κατά τον ίδιο- «…δεν αγοράζεται».
Νωρίτερα, το 2019 κατασκεύασε πλωτό τερματικό σταθμό LNG, κόστους σχεδόν 1 δισ. δολ. στον κόλπο Ολντ Χάρμπορ της Τζαμάικα και το 2021 επεκτάθηκε προς τη Βραζιλία…

Στην ιστοσελίδα της η New Fortress Energy στο… βιογραφικό του Γουές Έντενς γράφει ότι την ίδρυσε «με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καθολικής πρόσβασης σε καθαρότερη, οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια» και «… οδήγησε την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας σε έναν πλήρως ολοκληρωμένο, παγκόσμιο ενεργειακό ηγέτη που βελτιώνει τις ζωές εκατομμυρίων μέσω των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των logistics assets σε όλο τον κόσμο.»

Και συμπληρώνει: «Με πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στο ανανεώσιμο υδρογόνο και στην καθαρή τεχνολογία, το μακροπρόθεσμο όραμα του κ. Edens για την εταιρεία είναι να γίνει ένας από τους κορυφαίους παρόχους ενέργειας χωρίς άνθρακα στον πλανήτη.».

Επιβεβαιώνει δε, τον ρόλο του ως συν-διευθύνοντος συμβούλου της Fortress Investment Group, που «υπό την ηγεσία του, έχει αναπτύξει και κατέχει έργα μεταφορών και υποδομών σε όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει κορυφαίες στον κλάδο επιχειρήσεις σε ακίνητα, υγειονομική περίθαλψη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγία.».

Oι διακοπές στη Σχοινούσα

Η σχέση που συνέδεε τον Αμερικανό μεγιστάνα με την Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά επιχειρηματική, αν σκεφθεί κανείς ότι και τα 3 συμβόλαια συνολικής αξίας 336,8 εκατ. δολ. που υπέγραψαν οι Μπακς με τον πρωταθλητή το ’21 και δις MVP του Ν.Β.Α. Γιάννη Αντετοκούνμπο με διάρκεια 13 ετών έως το 2026 (σ.σ. το πρώτο των 8,6 εκατ. δολ. υπογράφηκε το 2013, αλλά το πλήρωναν οι νυν ιδιοκτήτες της ομάδας) συνυπολογίζονται στις επενδύσεις του, στο story προστέθηκαν και οι περσινές ινγκόγνιτο διακοπές του Γουές Έντενς με το πολυτελές του γιοτ σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου, την όμορφη Σχοινούσα!

Με πτυχίο στα Χρηματοοικονομικά από το Oregon State University, ο Edens ίδρυσε την εισηγμένη (Nasdaq) ενεργειακή New Fortress Energy το 2014, υπήρξε παλαιότερα partner και διευθύνων των Lehman Brothers και Black Rock – από όπου ξεκίνησε και συνέχισε αντίστοιχα την καριέρα του, ενώ, είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας e sports FlyQuest και συνιδιοκτήτης μαζί με τον Nassef Sawiris, του βρετανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου με πορεία στην Premier League Άστον Βίλα από το 2018.

Πέρα από τις επιδόσεις του στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του αποδίδονται, ακόμα, επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η επένδυση του στις ΑΠΕ μέσω της New Fortress Energy στην ισραηλινή H2Pro, σε τρένα υψηλής ταχύτητας, στην παραγωγή τεκίλα και πριν από έναν χρόνο του πιστώθηκε ένα mega deal εξαγοράς μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Βρετανία.