Κοστολογημένο το... νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ποινικές ευθύνες για όλους όσοι αποκρύπτουν την αλήθεια για τις υποκλοπές, θεσμική η ενημέρωσή του στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με... αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προϋπόθεση η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας. Για τις απειλές Ερντογάν η απάντησή του δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική... Όσο για το μετρό, θεωρεί καταστροφική την επιλογή απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, αλλά δεν θα την αλλάξει...

Αυτά υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 86η ΔΕΘ. Όσο για τα χρήματα, φαίνεται πως όλα θα έρθουν από το... Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια».

Παραδέχτηκε ότι στην προηγούμενη διακυβέρνηση το κόμμα του αδίκησε τη μεσαία τάξη "όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια", ενώ σήμερα, αναρωτήθηκε: "Πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση";

Για τις παρακολουθήσεις είπε πως είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του» κι ότι το ελάχιστο που περιμένει είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», καθώς ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». Και πρόσθεσε: «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση» και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».

«Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος να υπάγεται η ευθύνη της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, έκτοτε δεν είχα καμία επαφή».

Για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα θα παλέψουμε και με τα μέσα που δίνει το θεσμικό σύστημα της χώρας ώστε να μην μείνει στο σκοτάδι». Προειδοποίησε ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν, όχι όσοι μιλήσουν στην Επιτροπή, αλλά όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. 

Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ' αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: «Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο».

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν επενδυτές λόγω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει επειδή μία κυβέρνηση βάζει κανόνες. Τώρα οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν αλλά δεν θέλουμε αυτούς. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Γαλλία και στην Γερμανία που έκαναν κρατικοποιήσεις θα φύγουν οι επενδυτές;».

Απάντησε στις αιτιάσεις περί τερατογέννεσης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. 

Όσο για τις διαφορές μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων είπε ότι «μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα». Ακολούθως είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο».

Είπε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, πως «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμή», ότι η ΝΔ ενέταξε μικρό ποσό για το στεγαστικό ζήτημα από το Ταμείο Ανάπτυξης και "προτείνει σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες".

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ τόνισε: «Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Για τους συνταξιούχους είπε: «Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε με αοριστολογίες: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

Και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "γιοκ" στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει "γιοκ". Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Για τη συμπαράσταση στην Ουκρανία είπε:

«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

Κωλτούμπα για τη νησίδα

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. 

«Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. 

Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι' αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Επίσης υπερασπίστηκε και πάλι την συμφωνία των Πρεσπών:  «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση». 

Ο... Ρωσικός δάκτυλος

«Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ' όσα συνέβησαν στη βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. 

Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της. «Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

Τα ίδια για το μετρό...

   Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». 

Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές, θα αλλάξει εκ νέου το σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει με βάση τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εντάξει δεν θα γίνει το Γεφύρι της 'Αρτας το Μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και θέλω να είμαι ειλικρινής, από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση το να το πάμε εμείς στο ‘28 για να πούμε ‘φταίνε οι προηγούμενοι' δεν έχει νόημα».

Υποστήριξε ότι «οι επιλογές που έγιναν ήταν καταστροφικές και για την πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά». Σημείωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αξιοποιηθούν τα αρχαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά νομίζω -και γι' αυτό μίλησα για έγκλημα- ότι αυτές οι επιλογές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιλογές που δεν μπορούν ν' αλλάξουν πλέον». «Θα το φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς το κόστος, θα ζήσετε για μια 5ετία με πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το Μετρό και να σταματήσει το δημόσιο να πληρώνει στους εργολάβους πέναλτι».

Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Μιλώντας για το πώς μπορεί να επανεκκινήσει η μηχανή της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε επαναφορά της μη καταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και ουσιαστική επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις, νέο μοντέλο αγρότη που θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες, έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων και της σύνδεσης στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν, αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της παραγωγής.