“Ας μιλάνε αυτοί που έχουν τους ασθενείς μπροστά τους” . Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχολίασε, σήμερα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, την μελέτη του καθηγητή Λύτρα, για τον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι "ο κ. Τσιόδρας δεν συμμετείχε στην πρόσφατη έρευνα Λύτρα", ενώ μιλώντας για την πανδημία, υπογράμμισε: "Η πανδημία δεν τελείωσε. Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πλέον και νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στις υποπαραλλαγές".

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, στην πρωϊνή εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο.

Για την μελέτη του κ. Λύτρα είπε: “Οι πανεπιστημιακοί έχουν έφεση στις μελέτες. Οι γιατροί όμως έχουν τα φυσικά στοιχεία. Οι μελέτες είναι γενικές. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για υποομάδες. Οι πρακτικές οι δικές μας δεν είναι ίδιες με του εξωτερικού.”

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε η κ. Παγώνη και χθες, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 TV "Καλημέρα Ελλάδα" με τον Γ. Παπαδάκη:

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αρχικά είπε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις έρευνες του και να βγάζει τα στοιχεία του, ωστόσο συμπλήρωσε πως "εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία".

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας η κ. Παγώνη τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση του ιιού φορτίου σε πολλές περιοχές, όπως υπάρχει και μικρή αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 και συμπλήρωσε ότι "δεν υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες covid και στις μονάδες.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σύμφωνα με τις μελέτες θα καλύψουν την Όμικρον 4 και 5 και θα είμαστε καλυμμένοι για 9 μήνες.

Ερωτηθείσα για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν η κ. Παγώνη απάντησε: 

• όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

• επαγγελματίες υγείας

• διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

• φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.