«Η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων» υποστήριξε, απόψε, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ, για να συμπληρώσει ότι οι εξωγενείς παράγοντες της πανδημίας και του πολέμου «απλά επιδείνωσαν τις συνέπειες μιας ειλημμένης απόφασης, η Ελλάδα να επιστρέψει στο παρελθόν της, να επιστρέψουν οι τύχες της χώρας στις κρατικοδίαιτες ελίτ, να αναδομηθεί το πελατειακό και κομματικό κράτος, να συνθλιβεί ακόμα και το αναιμικό κοινωνικό κράτος, να απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας, να μπει στο περιθώριο η νέα γενιά».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, βλέποντας τα πάντα μαύρα και χαρακτηρίζοντας τη χώρα  "ειδική περίπτωση ξανά", για την Ευρώπη, ρίχνοντας την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία.

Είπε πως πλέον η Ελλάδα είναι «άνιση, άδικη, αβίωτη για τους πολλούς», υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι παρών και έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι τρία χρόνια τώρα «έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δε τους πιστεύει κανείς», για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αρνητικές πρωτιές στην πανδημία, την ενεργειακή φτώχεια, την στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, οι υποκλοπές».

Το... σχέδιο της Θεσσαλονίκης

Εμφάνισε νέο... σχέδιο Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτήρισε "συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού" και πρόσθεσε ότι ο λαός «πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την ειλημμένη απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας». 

Υποσχέθηκε:

-Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, 

-αύξηση των μισθών

-παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

-πολιτική για τη στέγαση, 

-σύγχρονο κοινωνικό κράτος

-πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα,

-νέο παραγωγικό μοντέλο

-ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

-στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου

-χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο

Ισχυρίστηκε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια δομικά προβλήματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίνουν στο αόρατο χέρι των αγορών κρίσιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την ώρα που η κοινωνία τις έχει ανάγκη», ότι βάζει σε γύψο το κράτος δικαίου κι έκανε λόγο για «Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης» υποσχόμενος... επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ: «Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», είπε. 

Για την ενέργεια εξήγγειλε : 

-Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. 

-Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. 

-Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας. 

-Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. 

-Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. 

-Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη. 

-Προστασία από τις αποκοπές ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.


Όσον αφορά στη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Στις εξαγγελίες του η αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ, η θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.