Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. 

Την Παρασκευή θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση στην οποία θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά, θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Θα απαντήσει επίσης στις κατηγορίες εις βάρος της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο. Πέραν της αποκατάστασης της αλήθειας και καταγγελία της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων και θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

-Χθες Τρίτη έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid.

-Σήμερα  Τετάρτη, θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσουν προς τιμήν του οι ομογενειακές οργανώσεις στο οποίο θα συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.  Θα έχει, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Το βράδυ θα μετάσχει στη δεξίωση προς  τιμήν των ηγετών που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

-Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει στα γραφεία της Bank of America, επενδυτές, εκπροσώπους hedge funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών τους οποίους θα ενημερώσει για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Την ίδια μέρα, ο Πρωθυπουργός θα έχει  συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Antonio Guterres και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.     

--Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, ο  Πρωθυπουργός θα έχει πρωινό εργασίας στο Council of Foreign Relations, όπου θα θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας μας για μια σειρά ζητημάτων, με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα αναδείξει τις συμμαχίες και τον ρόλο της χώρας μας στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή και θα μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Την ίδια μέρα, ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε..