Σε κλίμα γιορτής με τη συμμετοχή της γειτονιάς, εθελοντών, φοιτητών ακόμη και από τη Γερμανία, ανθρώπων του Δήμου αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/09) το πρωί ο τρύγος των κόκκινων ποικιλιών στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου.

«Το ρήμα τρυγάω -ώ συναντιέται για πρώτη φορά στον Όμηρο. Αυτό σημαίνει ότι το αμπέλι, ο τρύγος, το κρασί είναι σύμφυτα με την ιστορία των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Σε ένα τόσο όμορφο κομμάτι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το 2013 ξεκινήσαμε τον αστικό αμπελώνα, φυτεύοντας τέσσερις ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών», πρόσθεσε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι αστικοί αμπελώνες υπάρχουν σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Στέφανο Κουντουρά, καθηγητή στο Εργαστήριο Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη συνεργασία τους με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο εγχείρημα της δημιουργίας του πρώτου αστικού αμπελώνα πανελληνίως. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε   τους ανθρώπους του Δήμου αλλά και τη γειτονιά και την πόλη της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζέρβας, για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα οργανώσει δημοπρασία των κρασιών που παράγονται από τον αστικό αμπελώνα, τα έσοδα της οποίας θα αξιοποιηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για τη λειτουργία του αστικού αμπελώνα μίλησε κι ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ Στέφανος Κουντουράς είπε σχηματικά ότι το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του αστικού αμπελώνα φέρει ένα όνομα, αυτό του Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Πριν από εννέα χρόνια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε την ιδέα για τη δημιουργία του αστικού αμπελώνα. Στην αρχή μου φάνηκε εντελώς παράξενο και ήμουν επιφυλακτικός. Δεν μπορούσα με τίποτε να πιστέψω αυτό που υπάρχει σήμερα», ανέφερε ο κ. Κουντουράς, τονίζοντας ότι ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε με πολλή αγάπη. «Έγινε μια καταπληκτική δουλειά από τους ανθρώπους του Δήμου και βοήθησαν πάρα πολύ και οι φοιτητές μας αλλά και το κτήμα Γεροβασιλείου. Νομίζω ότι την προσπάθεια αυτή την αγκάλιασε η πόλη. Καταφέραμε ο αστικός αμπελώνας να γίνει ένα σημείο αναφοράς σε μια περιοχή δύσκολη και να είναι κάτι όμορφο και παραγωγικό», υπογράμμισε ο κ. Κουντουράς.

Τη γιορτή του τρύγου πλαισίωσε το τμήμα ελληνικών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης.