Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εξακολουθούν να καταγράφουν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνοδο και σταθεροποίηση σε υψηλά ποσοστά. 

Θα φαινόταν περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται σε έξαρση η υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και η ενεργειακή κρίση που πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Κι όμως, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, κινείται σε υψηλά επίπεδα - φθάνει  στο 8%, όσο ήταν δηλαδή και στις εκλογές του 2019- όπως και η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα. 

Πώς εξηγείται αυτό; Γιατί δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδοκιμασία των πολιτών; Πολλοί οι λόγοι, αλλά ο βασικός ένας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε. Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη λειψός... Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι φρέσκια στη μνήμη του εκλογικού σώματος κι όλοι θυμόμαστε και το όχι που έγινε ναι και τα κάπιταλ κοντρόλ και τις πατέντες που εφαρμόστηκαν. Ακόμη και σε απλά θέματα, στα οποία η διακυβέρνηση είχε σταθερή θέση, θέματα καθημερινότητας (π.χ. Μετρό Θεσσαλονίκης) τα χρόνια περνούσαν και τίποτα δεν γινόταν.

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό και ότι μετά την παρουσία στη Δ.Ε.Θ. η θέση του Πρωθυπουργού ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Φυσικά και υπάρχει διαφορά, όμως η φράση "τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα" ταιριάζει γάντι. Πήρε μια μονάδα η ΝΔ μετά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έχασε τη μισή μετά την εμφάνιση Τσίπρα.

Βέβαια, ήδη στη Νέα Δημοκρατία δεν σκέφτονται την περίπτωση αυτοδυναμίας στην πρώτη κάλπη. Μιλούν, από τώρα, για την "δεύτερη κάλπη". Εκεί που πιστεύουν ότι η αυτοδυναμία θα κατακτηθεί επειδή "τα διλήμματα θα είναι πολύ πιο ισχυρά". Τα μαθηματικά, όμως, επιμένουν ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης με την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Εδώ, βέβαια, έβαλε το χέρι του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όποιος, από τον περίφημο μεσαίο χώρο, περίμενε μια διαφορετική πολιτική φωνή, ένα νέο πολιτικό πνεύμα, μάλλον απογοητεύτηκε οικτρά. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θυμίζει σε πρακτικές ένα πολύ παλιό ΠΑΣΟΚ, χαμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθούμε μια φράση αγαπητή στους οπαδούς του...

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις νέες μετρήσεις καταγράφει ποσοστά που δείχνουν είτε στασιμότητα, είτε απώλεια δυνάμεων. Κι αν οι δημοσκοπήσεις είναι "φωτογραφία της στιγμής", όπως αρέσκονται να λένε οι πολιτικοί, τότε στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πολλή δουλίτσα μπροστά τους.

Γράφει ο Περαστικός