Όταν ακούς -ειδικά- ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης να επιμένουν στην Ανάπτυξη, ενώ έρχεται ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας, που κάποιοι σπεύδουν να τον συγκρίνουν με χειμώνες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητάς τους λόγους που είναι τόσο μα τόσο αισιόδοξοι.

Κάποια νούμερα, φαίνεται να τους δικαιώνουν:  

Στην Ευρώπη -και συγκεκριμένα στην Ευροζώνη- τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι, ο  δείκτης οικονομικού κλίματος συρρικνώνεται.  Βρίσκεται στις 92,6 από 96,1 μονάδες. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες από 101,7 τον Αύγουστο! 

Υπάρχει, βέβαια, εξήγηση: Ο Τουρισμός πήγε καλά. Αλλά οι δείκτες δείχνουν βελτίωση και στον... κατασκευαστικό τομέα. Φαίνεται ότι αρκετοί βελτίωσαν τα σπίτια τους (λέτε να βοήθησε το "Εξοικονομώ";), ενώ θεαματική αύξηση εμπιστοσύνης σημειώθηκε στον τομέα υπηρεσιών. Καλά τα πήγε και το λιανεμπόριο, καθώς οι περισσότεροι από τους τουρίστες του καλοκαιριού ήρθαν και αγόρασαν... 

Στην κυβέρνηση αρέσκονται να λένε ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, που αφενός δίνουν ευρύτατα περιθώρια στήριξης στην κοινωνία κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και αφετέρου εμπνέουν εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα. 

Αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων:

--Την σταθερή αύξηση του Α.Ε.Π., που παρά την ενεργειακή κρίση, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με εκτίμηση στο 5,3% για το 2022,  ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.

--Τις άμεσες ξένες επενδύσεις που ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021(η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας), ενώ  στο πρώτο  εξάμηνο  έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.

--Τις εξαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 41% του Α.Ε.Π. (74,3 δισ. ευρώ) το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Η καλή πορεία τους συνεχίζεται και στο α’ εξάμηνο του 2022 αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ. Κι αυτό παρά τα μεγάλα προβλήματα σε ορισμένα εξαγώγιμα προϊόντα -κυρίως του πρωτογενούς τομέα, αλλά και σε ενδύματα, όπως οι γούνες.

--Τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, που αυξήθηκαν κατά 154,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

--Τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων το  α’ εξάμηνο του 2022 οπυ ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ.

--Την υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που υποχώρησαν στο 10% του συνόλου των δανείων, έναντι 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

--Την υποχώρηση της ανεργίας κατά περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, ώστε να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατ. πολίτες.

Όλα αυτά τα νούμερα, όμως, κρέμονται από μία κλωστή. Κι αυτό, εξαιτίας των Ευρωπαίων εταίρων μας, που δεν θέλουν (η κάνουν ότι δεν θέλουν) να καταλάβουν το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες (και κατ' επέκταση τα νοικοκυριά) από την ενεργειακή κρίση. Μεγάλοι "παίκτες" πουλούν. Μιλάμε, βέβαια, για την ελληνική αγορά κι όχι όσους έρχονται από έξω που βολεύονται με τους ελληνικούς μισθούς και τις ελληνικές ρυθμίσεις. Το περιβάλλον είναι καλό για επενδύσεις τύπου Google, που, σαφώς, φέρνουν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Τι θα γίνει, όμως, με τις ελληνικές ΜΜΕ που θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το ρεύμα;

Προς το παρόν η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για την Οικονομία. Για το ... καλό μας, ελπίζουμε να ΄χει δίκιο.

Γράφει ο Περαστικός