Καταιγισμό ερωτήσεων, 48 τον αριθμό, δέχθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 86η ΔΕΘ, απαντώντας για, σχεδόν, πέντε ώρες.

Εξέπεμψε το μήνυμα, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα από τις πρώτες εκλογές εφόσον ο ελληνικός λαός τού δώσει ισχυρή εντολή.

«Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση -σταθερή οικονομία -σταθερή Δημοκρατία, με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται στην Ευρώπη κι όχι να τον βλέπουν με μισό μάτι επειδή πάει με κάλπικα δημοψηφίσματα ή με υπόνοιες για υποκλοπές», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να «βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών» και προσέθεσε: «Ας κρίνει πρώτα ο ελληνικός λαός τον καθένα. Με ευθύνη θα χειριστώ την εντολή που θα μου δώσει». 

Υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν φοβάται τις εκλογές και το δίλημμα είναι αν θα υπάρξει Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και τον αυταρχισμό». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να εξηγήσει τη θέση του πώς δεν θα συμφωνήσει να γίνει πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας κι επανέλαβε ότι «εφόσον ο λαός θα τους έχει αποδοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να τους βάλει από το παράθυρο», διευκρινίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι με δική του επιλογή θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται στη κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ «κι ας συνεργαστούν να συμφωνήσουν ποιος απ' τους δύο θα γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε και τους δύο ότι καλλιεργούν σενάρια ερήμην της κρίσης του λαού. 

Επίσης, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του περί πολιτικής τερατογέννησης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως δείχνουν ορισμένοι». 

Αναφορές στο Pretador 

Φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και το ζήτημα της άρσης του απορρήτου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ζητούν να παρανομήσει όταν του προτείνει η κυβέρνηση να πάει να ενημερωθεί. «Και παράνομος και θύμα. Δηλαδή ζητούν να επωμιστώ το νομικό βάρος τής παρανομίας. Θέλουν να παρανομήσω», υπογράμμισε και κάλεσε επισταμένως τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο και να δοθούν οι εξηγήσεις ώστε να γίνουν οι εκλογές σε ήρεμο πολιτικό κλίμα. 

Επισήμανε ότι υποστηρίζει πως πρώτα πρέπει να δοθούν οι εξηγήσεις και να ακολουθήσουν οι εκλογές για να ξέρει ο πολίτης όλη την αλήθεια και να κρίνει. 

Κατέκρινε το κλίμα που καλλιεργείται με τα σενάρια και τις φήμες που ακούγονται καθώς και με τις επιθέσεις κατά των συνταγματολόγων ενώ δήλωσε ότι θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε τα πρόσωπα που δεν θα καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κληθούν στην ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Επίσης διατύπωσε την υπόθεση ότι στόχος της παρακολούθησής του ήταν να επηρεάσει την εσωκομματική εκλογή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Αναφερόμενος στο Pretador άφησε να εννοηθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πιθανές αποκαλύψεις «να μην τσαλακωθεί το προφίλ του κ. Μητσοτάκη», ενώ ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο ρυθμίσεις διαφάνειας για να προστατεύονται οι πολίτες από «τέτοιου είδους πυρηνικά όπλα». 

Για την προκλητική τουρκική ρητορική 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απαντώντας για την προκλητική τουρκική ρητορική και την επιθετικότητα της Άγκυρας, επανέλαβε ότι είναι χίμαιρα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και πώς η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Πρότεινε ως ελληνική στρατηγική τη διαμόρφωση ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας και εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στη Λευκωσία. 

Όσον αφορά τους πολιτικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι να επανέλθει πρωταγωνιστής στην πορεία τής χώρας κι αγώνας, γι αυτό δεν έχει ταβάνι ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση για την σταθεροποίηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. 

Για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε κορυφαίο ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής σε μήκος 40 χλμ., από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει, χαρακτηρίζοντάς το κορυφαίο ζήτημα. 

Ζήτησε επενδύσεις ενίσχυσης του πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα και υπογράμμισε το γεγονός ότι το μετρό πρέπει να επιταχυνθεί. 

Ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης με τα 30 και πλέον έργα ιδιαίτερης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη έως το 2030, ο κ. Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες, «τρικ άνευ περιεχομένου», διότι όπως είπε, πρόκειται για έργα κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Το σχόλιο του Γ. Οικονόμου 

Κληθείς να σχολιάσει σχετικές αναφορές του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην 86η ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως τους «πρωθυπουργούς τους κάνει ο ελληνικός λαός». «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία επιμονή να αποφεύγει τα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν τους πολίτες, ενώ έχει εντατικοποιήσει τις εμφανίσεις του για το θέμα των παρακολουθήσεων, κάτι που τον έχει φέρει πιο κοντά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλό θα ήταν να αρχίσει να λέει και αυτά που θα κάνει, όχι μόνο τι δεν θα κάνει. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με σαφήνεια, θα διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι κατ' ανάγκη με πρόσωπα από ένα μόνο κόμμα. Άλλωστε αυτό είναι το υπόδειγμα διακυβέρνησης που έχουμε δείξει στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια».