Πάνω από 200.000 επισκέπτες υποδέχθηκε η 86η ΔΕΘ από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν πως το νούμερο θυμίζει επισκεψιμότητες προ πανδημίας, όμως οι 212.363 επισκέπτες σαφώς δεν έχουν σχέση με του 263.737 επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ... Πολύ περισσότερο με τους 283.853 επισκέπτες της 83ης διοργάνωσης.

Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε ότι σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής είχαμε αριθμούς ρεκόρ και οι συναυλίες που δόθηκαν εφέτος είχαν μεγάλα ονόματα κάθε έκφανσης του ελληνικού τραγουδιού (από τον "έντεχνο" Νταλάρα, τον λαϊκό βάρδο Ζαφείρη Μελά, την "βασίλισσα" της πίστας Πάολα και τον αγαπητό της νεολαίας Γιώργο Σαμπάνη), τότε το νούμερο μάλλον δεν ικανοποιεί τους διοργανωτές.

Σαφώς η ΔΕΘ είναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στη χώρα. Σαφώς δίνει την ευκαιρία επιχειρηματικών επαφών. Η αίγλη, όμως, των Γενικών Εκθέσεων δεν είναι, πλέον, η ίδια, όπως παλιά, αφού οι εποχές όπου συνωστιζόμασταν έξω από το περίπτερο της Φίλιπς για να δούμε μια έγχρωμη τηλεόραση για πρώτη φορά στη ζωή μας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, τα προϊόντα αιχμής της τεχνολογίας βρίσκονται πρώτα στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων...

Οι 19 κρατικές συμμετοχές δεν είναι θέλγητρο, αφού το "ταξίδι" που πρόσφεραν παλιά τα περίπτερα ξένων κρατών στους επισκέπτες πλέον είναι... ευκολάκι για τον καθένα: Ένα ταξίδι στα ΗΑΕ, για παράδειγμα, είναι προσιτό, σε αντίθεση με άλλες εποχές.

Μια και ο λόγος για την τιμώμενη χώρα, ο αριθμός των επιχειρηματικών ραντεβού μεταξύ αραβικών και ελληνικών επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 1.000, με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Πολλές εκ των συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτός του αρχικού προγράμματος. Αυτό δείχνει σαφώς ενδιαφέρον για επιχειρηματικές επαφές, όμως τα στοιχεία για τις συνεργασίες με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνει η ΔΕΘ είναι ελλιπή. Γίνεται λόγος για "πολλές συνεργασίες".

Εκεί που η ΔΕΘ κερδίζει το στοίχημα, είτε με πανδημία είτε χωρίς, είναι με τις κλαδικές της εκθέσεις. Η δουλίτσα που γίνεται εκεί είναι πάρα πολύ καλή, οι εμπορικές συμφωνίες πολύ περισσότερες και αυτό θα το αποδείξει -είμαστε σίγουροι- η έκθεση Beyond που αρχίζει σε λίγες μέρες κι αναμένει, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 5.000 Β2Β συναντήσεις! Και στις 23 Οκτωβρίου, μην ξεχνάμε, έρχεται η πραγματική ¨βασίλισσα" των εκθέσεων, η Agrotica. 

Γράφει ο Περαστικός