Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, κ. Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή την επίσκεψη, πρότεινε το κέντρο αυτό να γίνει στη Θεσσαλονίκη ώστε να καταστεί πύλη των σαουδαραβικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Ευρώπη. Σε συνέχεια της πρότασής του, ο κ. Διαμαντίδης συγκάλεσε σήμερα 29.08.2022 σύσκεψη στα γραφεία του ΣΕΒΕ για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας (διαδικτυακά) και (διά ζώσης) οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Τσακούμης, ο Πρόεδρος του ΕΣΘ, κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ/ Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΘ, κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης. Ως τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΒΕ συμμετείχε επίσης  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Σαμαράς & Συνεργάτες, κ. Δημήτρης Σαμαράς.

Οι παραγωγικοί φορείς επεσήμαναν πως η πόλη της Θεσσαλονίκης, και δη η δυτική πλευρά της όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, πληροί όλα τα κριτήρια και συνιστά την πλέον κατάλληλη τοποθεσία για να δημιουργηθεί το εμπορευματικό κέντρο. Μάλιστα, συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Τέλος, αποφασίστηκε  να κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ η ομόφωνη πρόταση  προς τον Πρωθυπουργό ,κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε παρέμβασή του στη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης, για τη δημιουργία του εξαγωγικού hub στη Θεσσαλονίκη, τόνισε:

“Είναι πιο ώριμες οι συνθήκες για να υλοποιηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Και λόγω της χρονικής συγκυρίας, της ανάπτυξης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. 

Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση είναι πραγματικά πολύ σημαντική και θα είναι μεγάλη η συμβολή ενός τέτοιου  εγχειρήματος, στην περαιτέρω αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας. 

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα τέθηκαν. Είναι μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο και εκφράζω για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή μου για την πρόταση αυτή”.