«Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε  ό,τι αφορά  την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό ο Ερντογάν το ξέρει πολύ καλά. Επιμένει στην  προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την εθνικιστική υστερία των μαζών, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει τον “Ρουβίκωνα”».

Αυτό τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα. Και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και ψύχραιμα, όλα όσα δηλώνονται και όσα μπορεί να σχεδιάζονται από την Άγκυρα. Ενημερώνουμε εταίρους και συμμάχους, και προειδοποιούμε για τις συνέπειες κάθε αφροσύνης. Άλλωστε, μια ένταση στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν θα υπηρετούσε παρά μόνο τα συμφέροντα του Πούτιν».

Απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για επεκτατισμό έναντι της Τουρκίας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Η τουρκική ηγεσία ανάποδα μετρά και το ξέρει. Διότι, είναι η χώρα τους που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και μάλιστα από τις αρχές του 1974. Είναι η χώρα τους που εισέβαλε και κατέλαβε σχεδόν τη μισή Κύπρο από τον Ιούλιο του 1974. Είναι η χώρα τους που παρατάσσει, όχι μόνο τη Στρατιά του Αιγαίου, αλλά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου απέναντι στα νησιά, τα οποία δεν έχουν στο έδαφος τους καμιά αποβατική ή επιθετική δύναμη. Και βεβαίως είναι  η χώρα τους που κατασκευάζει χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται δεκάδες ελληνικά νησιά, ακόμη και η Κρήτη, σαν μέρος της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”… Μπροστά στην απήχηση που βρίσκουν οι διεθνείς παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθούν να καταγγείλουν εμάς για όσα οι ίδιοι απεργάζονται. Δεν μπορούν, όμως, να πείσουν κανένα. Κι ούτε, βέβαια, να κάνουν πράξη τη νεο-οθωμανική παραφροσύνη. Έχουμε και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί».

Σχολιάζοντας την όξυνση στο πολιτικό σκηνικό αναφορικά με την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι: «Το μόνο που έμαθε είναι οι βουτιές στη λάσπη». «Είναι θλιβερό για ένα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πορεύεται με όπλα το ψέμα και τη συκοφαντία. Κaι ακόμα χειρότερα όταν σε δύσκολους καιρούς επενδύει στο φανατισμό, την πόλωση και τον διχασμό».

Για τα έργα ανάπτυξης της Β. Ελλάδας ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Βάλαμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του μέλλοντος και τίποτα πια δεν μας σταματά».