Φωτογραφία αρχείου

Εξιχνιάστηκαν από τους αστυνομικούς δύο περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα σε Κατερίνη και Γουμένισσα. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες που, υποτίθεται ότι πουλούσαν αγροτικά μηχανήματα, πήραν τα χρήματα κι έγιναν καπνός.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος επτά ατόμων, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το Μάρτιο του 2021, άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με άνδρα που είχε αναρτήσει αγγελία πώλησης γεωργικού οχήματος στο διαδίκτυο. Ο άγνωστος με το πρόσχημα της αγοράς τού εν λόγω οχήματος, έπεισε τον "πελάτη" να του δώσει τους τραπεζικούς του κωδικούς και μετέφερε τμηματικά από το λογαριασμό του παθόντα, συνολικό χρηματικό ποσό 18.000 ευρώ, σε λογαριασμούς των παραπάνω επτά ατόμων.

Επίσης, από το Αστυνομικό Τμήμα Γουμένισσας του Κιλκίς σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων γιατί σύμφωνα με την έρευνα τον Ιούλιο του 2021, με το πρόσχημα αγοράς αγροτικού μηχανήματος που διέθετε προς πώληση Έλληνας μέσω αγγελίας στο ίντερνετ, κατάφεραν να πάρουν, από τον τραπεζικό λογαριασμό του "πελάτη", χρηματικό ποσό 21.300 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, αλλά και στελέχη τραπεζών, το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος θέλει να πραγματοποιήσει αγορά μέσω Ίντερνετ, είναι να δώσει τα password του τραπεζικού του λογαριασμού. Ακόμη και σε περίπτωση που δεχτεί τηλεφώνημα από -υποτιθέμενο- υπάλληλο τραπέζης, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει το password του λογαριασμού του. Ειδικά από πλευράς τραπεζών υπογραμμίζεται συνεχώς ότι, το προσωπικό τους, σε καμία περίπτωση δεν ζητά τα password και τα Pin λογαριασμών και καρτών κι ότι, στην περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή, υπάρχει ειδική διαδικασία στην οποία -και πάλι- οι κωδικοί και τα pin παραμένουν άγνωστα στην τράπεζα.