Καλοκαίρι, διακοπές, παραλία, ξεκούραση. Το βιβλίο αποτελεί τον απαραίτητο σύντροφο μας στην παραλία. Επιλέγω πέντε βιβλία που θα έπρεπε ήδη να είχε διαβάσεις.

«Μια ευαίσθητη αλήθεια»

Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Άγρια Ζωή, οργανώνεται στην πιο πολύτιμη αποικία της Βρετανίας, το Γιβραλτάρ. Σκοπός της, να εντοπιστεί και να συλληφθεί ένας τζιχαντιστής που ετοιμάζεται να κάνει μια κολοσσιαία αγορά όπλων. Εγκέφαλοι της επιχείρησης, ένας φιλόδοξος υπουργός Εξωτερικών και ένας στενός του φίλος, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η επιχείρηση θεωρείται τόσο ευαίσθητη, που ακόμη κι ο ιδιαίτερος γραμματέας του υπουργού, ο Τόμπι Μπελ, δε γνωρίζει τίποτε γι' αυτήν.
Υποπτευόμενος ότι είναι σε εξέλιξη μια καταστροφική συνωμοσία, ο Τόμπι κάνει μια προσπάθεια να την αποτρέψει, αλλά αμέσως μετατίθεται στο εξωτερικό. Όμως τρία χρόνια μετά, τον καλεί στη γερασμένη έπαυλή του στην Κορνουάλη ο σερ Κρίστοφερ Πρόμπιν, ένας διπλωμάτης που έχει πια αποσυρθεί. Εκεί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Έμιλι, της κόρης του Πρόμπιν, ο Τόμπι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη συνείδησή του και το καθήκον του απέναντι στην Υπηρεσία. Κι αν το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό είναι να μην κάνουν τίποτε οι καλοί άνθρωποι, πως μπορεί να παραμείνει σιωπηλός; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


«Ο γκρίζος ανθρωπος»


Ο Κόρτλαντ Τζέντρι είναι ένας καλός άνθρωπος. Αλλά και ένας εξαιρετικός δολοφόνος.  Για εκείνους που παραμονεύουν στις σκιές, είναι γνωστός ως ο Γκρίζος Άνθρωπος. Στο μυστικό κόσμο, είναι ένας θρύλος που ολοκληρώνει σιωπηλά τη μια δουλειά μετά την άλλη, κατορθώνοντας το αδύνατο, προτού χαθεί ξανά στο σκοτάδι.Και πάντα πετυχαίνει το στόχο του. Πάντα.  Όμως, στον κόσμο υπάρχουν δυνάμεις πιο θανάσιμες από τον Τζέντρι. Δυνάμεις όπως τα χρήματα. Η εξουσία. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τα μοναδικά πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμήσεις. Και στα μάτια τους, ο Τζέντρι έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του. Αλλά ο Κόρτ Τζέντρι θα αποδείξει ότι, για εκείνον, δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη ανάμεσα στο να σκοτώνεις για το χρήμα και να σκοτώνεις για την επιβίωση. Από το συγγραφέα που συνέχισε το έργο του Tom Clancy και δημιούργησε νέες περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον υπερκατάσκοπο Jack Ryan.


«Ζάρια με τον θάνατο»


Το όνομα μου είναι Νεκτάριος Ιζμιρτζόγλου και εχω μια ιστορία που νομίζω οτι θέλετε να διαβάσετε. Είμαι επαγγελματίας εκτελεστής και ενεργώ για την ισχυρότερη οικογένεια που διοικεί τον υπόκοσμο στην χώρα. Στην αυτοκρατορία της σιωπής το όνομα μου προκαλεί τρόμο και ολοκληρώνω την μία δουλειά μετά την άλλη. Κάποτε με αποκαλούσαν « ο πλέον διαβόητος εκτελεστής της Greek Mafia. Πλέον μου έδωσαν νέο προσωνύμιο. «Ο Πρύτανης». Ακολουθώντας τον δικό μου ηθικό κώδικα, είμαι έτοιμος να προστατεύσω τον «Βαρόνο», την ανώτατη αρχή του υποκόσμου. Με μεγάλωσε ο παππούς μου και υπηρέτησα στις ειδικές δυνάμεις ως έφεδρος αξιωματικός. Οι εχθροί μου εκτέλεσαν την γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτώ. Η γυναίκα που παντρεύτηκα πέθανε από επιπλοκές καθώς έφερνε στον κόσμο την μοναχοκόρη μου. Εχασα τους γονείς μου και την αδερφή μου σε ηλικία 6 ετών. Ελπίζω να με συγχωρέσουν από εκεί ψηλά. Αυτή είναι η ιστορία της πολυτάραχης ζωής μου.


«Η οργάνωση»


Είναι δομημένη στα πρότυπα μιας πολυεθνικής εταιρείας με διαχωρισμένους τομείς και διαφορετικούς υπεύθυνους για κάθε τομέα: πορνεία, ναρκωτικά, εκβιασμοί, δικαστικές αποφάσεις, δολοφονίες. Έχει απλώσει τα πλοκάμια της στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στην αστυνομία, στην πολιτική - παντού. Είναι ένα πανίσχυρο και αόρατο κύκλωμα διαφθοράς και διαπλοκής που ελέγχει τα πάντα στην κοινωνία μας. Είναι μια Υπερκυβέρνηση του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι η Οργάνωση. Η αστυνόμος Τρύπη και η ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής ταξιδεύουν σε αχαρτογράφητα ύδατα, στον θολό ωκεανό του οργανωμένου εγκλήματος, με αντιπάλους αδίστακτους κακοποιούς... Εκεί όπου βασιλεύει η διαφθορά σε κάθε επίπεδο και ελλοχεύει ο αμείλικτος κίνδυνος για τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή.


«Ποτέ»


Θα εύχεσαι η ιστορία αυτή να μη συμβεί ποτέ! Ο δρόμος προς τον όλεθρο ξεκινάει με ένα λάθος βήμα… «ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ». Έτσι λέει η Πολίν Γκριν, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο νέο μυθιστόρημα διεθνούς έντασης του Ken Follett, που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα. Μια όαση που ολοένα συρρικνώνεται στην Έρημο της Σαχάρας, ένα κλεμμένο αμερικανικό ντρόουν, ένα ακατοίκητο ιαπωνικό νησί και το μυστικό οπλοστάσιο θανατηφόρων χημικών όπλων μιας χώρας, είναι όλα στοιχεία που παίζουν το ρόλο τους σε μια σταθερά και αναπόφευκτα κλιμακούμενη κρίση. Το ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου αγωνίζονται να εμποδίσουν μια νεαρή αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας μυστικός πράκτορας που δρα ανάμεσα σε τζιχαντιστές, ένα σπάνιας ευφυΐας υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης και η ίδια η Πολίν Γκριν, που έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις του λαϊκιστή αντιπάλου της στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το Ποτέ είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, γεμάτο ηρωικές μορφές και καθάρματα, ψευδοπροφήτες και επίλεκτους μαχητές, κυνικούς πολιτικούς και καιροσκόπους επαναστάτες. Αποτυπώνει με εκπληκτική ακρίβεια και γνώση βασισμένη σε πληθώρα πραγματικών στοιχείων τις επισφαλείς ισορροπίες της σύγχρονης εποχής και ξετυλίγει την αγωνιώδη πλοκή του ως τη μοιραία κορύφωση, κάνοντας τους αναγνώστες να καρδιοχτυπούν και μεταφέροντάς τους με αδυσώπητο ρεαλισμό στο χείλος ενός αδιανόητου ολέθρου.