Τα μάζεψαν οι υποψήφιοι σε Α και Β Θεσσαλονίκης και, λίγο το ελληνικό καλοκαίρι, λίγο η αποφασιστικότητα Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία, έβαλαν φρένο στις εκδηλώσεις τους.

Με την δικαιολογία ότι "κανείς δεν θα χαλάσει τα μπάνια του λαού", όπως είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ακύρωσαν τραπέζια και καφέδες, πριν καλά - καλά καλέσουν τον κόσμο. Ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος εστίασης που προτιμάται από τους υποψηφίους λόγω χώρου αλλά και πολιτικής τοποθέτησης, έλεγε πως "οι ακυρώσεις έπεσαν βροχή"...

Και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού όλα δείχνουν ότι εκλογές δεν θα έχουμε ως τον Μάρτιο του 2023; Ο πρωθυπουργός, με την επανάληψη της ρήσης "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - θα εξαντλήσουμε την τετραετία" ήταν ξεκάθαρος. Το είπε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι, ως τα τέλη Αυγούστου αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές. Άρα, κάηκε κι ο Σεπτέμβριος... Αλλά και τον Σεπτέμβριο να προκηρύξει εκλογές, πάλι θα δείχνει αναξιόπιστος. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του προϋπολογισμού, ο Δεκέμβριος... βαρύς χειμώνας, ενώ τον Ιανουάριο αναμένονται αυξήσεις σε συντάξεις κι έμμεσες αυξήσεις σε όλους, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Με τη λογική, λοιπόν, πάμε κατά Μάρτιο μεριά...

Με τον τρόπο αυτό ο Μητσοτάκης θα αποδειχθεί ο πλέον θεσμικός πρωθυπουργός των τελευταίων χρόνων, αφού μόνον αυτός δεν θα έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές -κάτι που το θέλει προσωπικά, πολύ.

Αυτά σκέφτηκαν οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, αναλογίστηκαν ότι ο πολιτικός χρόνος επτά μηνών είναι... ένας αιώνας κι έκαναν πίσω. "Μέχρι το τέλος της τετραετίας, ποιος ζει ποιος... πεθαίνει", είπε χαρακτηριστικά υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α Θεσσαλονίκης, όπου, πλέον, όλοι έχουν αφήσει τον Σαουλίδη να συνεχίζει την πορεία του, από εκδήλωση σε εκδήλωση κι από δήλωση σε δήλωση.

Ειδικά οι κυβερνητικοί βουλευτές, φρέναραν απότομα και, όπως όλα δείχνουν, ήδη αλληθωρίζουν προς Χαλκιδική μεριά. "Εκεί θα είναι μαζεμένοι, άλλωστε, κάθε Σαββατοκύριακο, όλοι, σχεδόν, οι Θεσσαλονικείς", μας είπε βουλευτής με... συγγενική πείρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στα τρία πόδια, που άλλαξαν τα δεδομένα, κάποτε, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέχεια στα καφέ και τα ουζερί της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, λοιπόν...

Κ.Μ.