Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 8 προσαχθέντες για το χθεσινό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο ΑΠΘ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων μπήκε εντός του χώρου του campus από την είσοδο της Εθνικής Αμύνης λίγο μετά τις 22:00 και επιτέθηκε σε άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία Χημείου.

Το επεισόδιο πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ και τα άτομα που ενεπλάκησαν δεν έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τον τραυματία, με καταγωγή από τη Γεωργία, είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποφυλακίστηκε πριν λίγους μήνες.

Πήγε πεζός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, το πιο κοντινό στο ΑΠΘ και υπεβλήθη σε χειρουργείο.

Στο σημείο που «έπεσαν» οι πυροβολισμοί χθες βράδυ μέσα στο ΑΠΘ βρέθηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τα άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο επιχείρησαν να εισέλθουν με αυτοκίνητο στο campus και να παραβιάσουν την κεντρική μπάρα ελέγχου της εισόδου στον κεντρικό δρόμο της πανεπιστημιούπολης από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου, αλλά η ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ τους απέτρεψε.

Λίγο αργότερα, οι συμμετέχοντες στη συμπλοκή εισήλθαν μέσω μικρής πόρτας εισόδου του πανεπιστημίου επί της οδού Εθνικής Αμύνης, η οποία παραμένει ανοιχτή, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

«Ενημερώθηκα για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προφανώς το περιστατικό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πανεπιστήμιο. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό σε τέτοια αποτρόπαια περιστατικά να υπάρχει άμεση κινητοποίηση και δράση των αρμόδιων αρχών, όπως και έγινε. Η εγκληματικότητα στο ΑΠΘ διώκεται όπως και σε κάθε γειτονιά της πόλης και κάθε απόπειρα εγκληματικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της».

«Για πάρα πολλά χρόνια, εγκληματικά στοιχεία αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο campus του πανεπιστημίου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούσαν να δρουν ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενα το αχανές της έκτασης και ένα άτυπο “άβατο”, που επέβαλε ο εκφυλισμός της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου. Αυτό άλλαξε, όμως, κάθε μέρα οφείλουμε να το περιφρουρούμε και να μην εφησυχάζουμε. Οι δημόσιες αρχές ασκούν στο ΑΠΘ όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στο ΑΠΘ ο νόμος του 4623/2019, όπως και κάθε νόμος εφαρμόζεται και τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο πρύτανης.