«Ο Ερντογάν είναι σήμερα αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος και αυτό τον τρομάζει. Τον κάνει να λειτουργεί σαν πληγωμένο θηρίο σε κλουβί. Προσπαθεί να καλλιεργήσει την εθνικιστική υστερία των μαζών, μπας και σωθεί. Δεν αποκλείονται επομένως ούτε σπασμωδικές κινήσεις αυταρχισμού στο εσωτερικό ούτε νέες  θρασύτερες προκλήσεις είτε σε βάρος της Ελλάδας είτε -κι είναι ακόμη πιθανότερο- σε βάρος της Κύπρου».

Αυτό τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «TheStandard.gr» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα. Και προσθέτει: 

«Δεν μπορεί, ωστόσο, να αγνοήσει ούτε τις αμυντικές δυνατότητες, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας. Ούτε την ομόθυμη -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- στάση του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό.  Και βέβαια δεν μπορεί να περιμένει πως θα μπει ποτέ σε συζήτηση η αξίωσή του για αποστρατικοποίηση των νησιών. Δεν μπορεί να διατηρεί την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας, το γνωστό casus belli, και ταυτόχρονα να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών που απειλεί να καταλάβει».

Αναφερόμενος στο κλίμα τοξικότητας που καλλιεργείται από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας «επέλεξε συνειδητά και επιδίδεται συστηματικά σε μια προσπάθεια πόλωσης και διχασμού, που μόνο αρνητικές συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει.  Αν οραματίζεται «πλατείες αγανακτισμένων», όπου έπιαναν στασίδι η ακροδεξιά και η ακροαριστερά διαπράττει νέο λάθος μείζον του πρώτου. Διότι πια οι Έλληνες είδαμε στην πράξη τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μάθαμε πια και τον ξέρουμε», υπογραμμίζει. Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι «ο χειμώνας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος για ολόκληρη την Ευρώπη» και σημειώνει ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνει τις προσπάθειές του για ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό, τόσο για την ενεργειακή επάρκεια, όσο και για τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. «Είναι δέσμευσή μας», τονίζει, «να συνεχίσουμε τη στήριξη στην κοινωνία -και ιδίως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- για όσο διαρκεί η κρίση».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που αφορούν την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας ο κ. Καλαφάτης αφού επισημαίνει ότι: «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας εταιρειών διεθνούς εμβέλειας», υπογραμμίζει ότι «ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, βρίσκεται  δίπλα στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας».