Την ώρα που οι φλόγες κατακαίγουν το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και οι Πυροσβέστες δίνουν μάχη να περιορίσουν τη φωτιά, κάποιοι δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Μεσημέρι τέταρτης ημέρας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με τις ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, να επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο, τη φωτιά έρπουσα να άλλαζει συνεχώς κατευθύνσεις και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Δαδιά

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχαν, ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, καθώς και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, με συμμετοχή του Βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του Δημάρχου Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, στελεχών από το Πυροσβεστικό Σώμα, τον Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, καθώς και από όλους τους τοπικούς φορείς. Αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στα νοτιοδυτικά της περιοχής που πλήττεται από την πυρκαγιά για να δοθεί πρόσβαση στις επιγειες δυνάμεις.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός σημείωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να συντονίσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Δασικές Υπηρεσίες, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο - ένα σύμβολο για το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ενώ ταυτόχρονα, έχει ενεργοποιηθεί μια επιτελική ομάδα, στην οποία μετέχουν στελέχη από την Αθήνα, ο Επιτελάρχης και ο Κλαδάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες αντιπυρικές ζώνες στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ώστε να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνδράμουν. Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά αυτή τη στιγμή και πρέπει το χρέος μας για την προστασία αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος να το φέρουμε εις πέρας».

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός κ. Αμυράς, σημείωσε: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως, για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε εδώ με όλες μας τις δυνάμεις, έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος, έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, έτσι ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου.

Επιπλέον, έχουμε οργανώσει με τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης, με τα Δασαρχεία και τις ΜΚΟ, σταθμό πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, εφόσον χρειαστεί να γίνουν περιθάλψεις.

Κατά δεύτερον, ήδη από τώρα σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο και θέλω κι εγώ να τονίσω τη συνεργασία με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, κάθε πολίτη που θέλει να συνδράμει, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως του αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση, επιχειρούν σε σταδιακή ανάπτυξη, συνολικά 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει 7 μηχανήματα έργου και μια ομάδα «Δευκαλίων» με 36 στελέχη. Επιχειρούν, επίσης, 200 υλοτόμοι των Δασικών συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη πυρκαγιά λόγω της σύνθεσης και της πυκνότητας της δασικής βλάστησης στην περιοχή, του ανάγλυφου και των κλίσεων, της γεωμορφολογίας του εδάφους  και του μικροκλίματος που δημιουργείται. Από πλευράς δασικής βλάστησης κυριαρχεί η τραχεία και μαύρη πεύκη από κωνοφόρα, και από πλατύφυλλα, η δρυς. Η συνολική έκταση του Πάρκου ανέρχεται σε 428.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας στης φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα του.

Στην περιοχή και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Με επικεφαλής τον τομεάρχη περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε σήμερα τη Δαδιά. Μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς .θθ

"Είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά. Απειλείται ένα μοναδικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ανησυχία και για τον τοπικό πληθυσμό και γενικότερα για την περιοχή του Έβρου. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του μηχανισμού αλλά και όλα τα μέσα και οι πόροι τα οποία διατίθενται. Θα πρεπει να υπάρχει κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρχουν και εναέρια και επίγεια μέσα όπως και μηχανήματα έργου και υλοτόμοι. Πρέπει να γίνει έστω και τώρα ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος.

Επισήμανε ότι "υπάρχουν ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα αφορούν την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα θέματα της πρόληψης, της ετοιμότητας και της στελέχωσης όμως σήμερα πρέπει να πέσουν όλες οι δυνάμεις γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας και δεν επιτρέπεται να απειληθεί αυτό το μοναδικό οικοσύστημα" και πρόσθεσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να τους εμψυχώσει, να του ζητήσει να κάνουν ένα κουράγιο ακόμα γιατί πρέπει να δώσουμε ότι είναι δυνατόν και φυσικά η κυβέρνηση να μην υποτιμήσει τις συνθήκες, να μην καθυστερήσει και να φέρει όλες τις δυνάμεις στον Έβρο".

Κάθε μέρα στα καμένα ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. "Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού.... Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. ... Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα".