Δραματικές είναι οι εικόνες από το δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο. Ένα από τα πιο πυκνά δάση της Ευρώπης καταστρέφεται από τις αδηφάγες φλόγες...

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις, από νωρίς το πρωί, στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τους πιλότους και, καθώς δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους, οι ρίψεις γίνονται ιδιαίτερα προσεκτικά.

Οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.



Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα στα νότια, στα 2 χλμ από το χωριό της Δαδιάς, και ένα ακόμη βόρεια, στα 15 χλμ από το χωριό Λευκίμη. Εδώ και λίγη ώρα, στην περιοχή επικρατούν άνεμοι που κατευθύνουν τη φωτιά προς ήδη καμένες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ορμή της. Ωστόσο, υπάρχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα σε περιοχές του δάσους, πολύ πυκνές και παρθένες, που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, με πευκοβελόνες περίπου μισού μέτρου, με αποτέλεσμα, ακόμη και τα εναέρια μέσα, που ρίχνουν το νερό, λόγω της πυκνής βλάστησης, αυτό να σταματά στα κλαδιά των δέντρων και να μην έχει δίοδο προς τη γη που καίγεται. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση υλοτόμων, οι οποίοι δημιουργούν νέους διαδρόμους σε πολλά σημεία, έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών.



Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Παπαδημητρίου, τονίζει πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. [...] Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Τραγικές οι εικόνες και από όρνεα, που ίπτανται του δάσους, καθώς βλέπουν τις φλόγες να καταστρέφουν τις φωλιές τους, όπου υπάρχουν νεοσσοί οι οποίοι δεν είχαν μάθει, ακόμη, να πετούν. 


Όπως επισημαίνει το gnomionline.gr, Μία παράλληλη τραγωδία είναι σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο στο δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί το “σπίτι” για πολλά είδη της πανίδας μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος. Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας. Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Οι πρώτες συνέπειες της καταστροφής που συντελείται είναι ήδη ορατές. Έγραψε στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος Φερών Νίκος Γκότσης: “Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. Το σπίτι τους καίγεται. Χθες, αργά το βράδυ, πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στον Ν. Συνοικισμό των Φερών. Οι καταγραφές των ζημιών από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής”.



Από την άλλη, στον Maximum Fm, διαβάσαμε για την περιπέτεια μίας οικογένειας ζαρκαδιών και την ανάγκη προστασίας τους: “Όλα τα ζώα από την Δαδιά έχουν διαφύγει στον ημιορεινό όγκο Σουφλίου. Κοπάδι από ζαρκάδι και τα μικρά του εντοπίστηκε από φίλο της σελίδας σε χωράφι δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Η θυροφυλακή, τον Δήμο Σουφλίου και το δασαρχείο να μεριμνήσουν, ώστε να μην τα πειράξει τυχόν λαθροκυνηγός!!!”

Εντωμεταξύ, ομάδα εθελοντών ξεκίνησε πριν λίγο από Αλεξανδρούπολη για το δάσος, προκειμένου να βοηθήσει πυρόπληκτα ζώα.