Νόμος του κράτους είναι, πλέον, οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την απορρόφηση του μέγιστου μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα. Παρόλα αυτά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να... συμφωνήσουν στη χρησιμότητά του.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός μπαίνει σε εφαρμογή  από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας: 

Ειδικότερα:

-Ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.

-Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

--Με τη νέα θεσμική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου θα απορροφάται έως και το 100% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

-Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης.

-Σε όλα τα άλλα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

-Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Στον ίδιο νόμο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

-Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα δουν οι καταναλωτές από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

-Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

-Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

-Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

-Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Η αντιπολίτευση, πάντως, αντέδρασε έντονα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της σημερινής Κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση απαντά πως επί κυβερνήσεως Τσίπρα, τον Απρίλιο του 2019, η ΡΑΕ έστειλε επιστολή στους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να τεκμηριωθεί επαρκώς ο λόγος και η μεθοδολογία ενεργοποίησης της ρήτρας για τα οικιακά,  τα εμπορικά και αγροτικά τιμολόγια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, κάνουν λόγο για "καρτέλ" και εύνοια της Κυβέρνησης στους προμηθευτές ενέργειας. Από το Μαξίμου απαντούν ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε αναγκάσει τη ΔΕΗ να πουλάει το 50% της ενέργειας που παρήγαγε, κάτω του κόστους με τις δημοπρασίες ενέργειας στα 20 και στα 30 ευρώ ανά MW, στο 60% του κόστους. Το αποτέλεσμα, λένε από την κυβέρνηση, ήταν να μπαίνει μέσα η ΔΕΗ και οι ιδιώτες να γίνουν απίστευτα ανταγωνιστικοί.

Αλλά και στο πεδίο των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, υπάρχει κόντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανοχή της κυβέρνησης, ενώ από το Μαξίμου απαντούν ότι με πρωτοβουλία Μητσοτάκη φορολογούνται με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών αυτών. Πάντως, στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτή η κίνηση άργησε να έρθει, απάντηση κυβερνητική δεν υπάρχει.