Ανοίγει σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα  «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», που αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών από τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με βάση το εισόδημα, για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση και την αντικατάσταση των παλιών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Το ανώτατο όριο της επιδότησης και για τις 3 συσκευές είναι 1.845 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες και τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό και το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ο αριθμός του κινητού τους τηλεφώνου.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό (Voucher ID) που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

2. Τα γενικότερα οφέλη του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν σ’ αυτό πάνω από 200.000 τα νοικοκυριά και οι ενεργοβόρες συσκευές που θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν θα ξεπεράσουν τις 380.000. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο και ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται έως και τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές, ενώ σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Σημαντικό, προφανώς, θα είναι το οικονομικό όφελος για κάθε νοικοκυριό που θα προχωρήσει στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών άρα θα έχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

3. Ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης για κάθε νοικοκυριό

Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα:

-Ο ωφελούμενος με εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω (1η εισοδηματική κατηγορία) δικαιούται 50% επιδότηση

- Ο ωφελούμενος με εισόδημα 5.000 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ (2η εισοδηματική κατηγορία) δικαιούται 45% επιδότηση

-Ο ωφελούμενος με εισόδημα από 10.000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ (3η εισοδηματική κατηγορία) δικαιούται 35% επιδότηση

-Ο ωφελούμενος με εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω (4η εισοδηματική κατηγορία) δικαιούται 30% επιδότηση.

Το πρόγραμμα επιδοτεί τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή, ενώ προβλέπει ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Για παράδειγμα: Κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει επιδότηση κατ’ ανώτατο ποσό 340 ευρώ. Για την ίδια συσκευή, κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα έχει επιδότηση κατ’ ανώτατο όριο τα 320 ευρώ, διότι η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000 btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710 ευρώ.

Για τα ψυγεία, η επιδότηση χωρίς ΦΠΑ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, διαμορφώνεται από 205 έως τα 342 ευρώ, ενώ για τους καταψύκτες από τα 108 έως τα 181 ευρώ.