"Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχουν, ευτυχώς, οι πολέμαρχοι, οι εισβολείς" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριαρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για τους νεκρούς και τα θύματα.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στη Νέα Μηχανιώνα, με αφορμή το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης για την "απόδωσην" του Πάσχα επεσήμανε ότι "την ευφροσύνη αυτής της μοναδικής Πασχαλίου χαράς, ουδέν οδυνηρόν, ουδείς πειρασμός, καμία δυστυχία αυτού του βίου, δύναται να μας στερήσει" γιατί "είναι άλλου επιπέδου, άλλης ποιότητος, άλλης δυναμικής" και πρόσθεσε:

"Ούτε, καν, ο τρομερός και ανελέητος πόλεμος τον οποίον από τριμήνου και πλέον διεξάγει Ορθόδοξον, δυστυχώς, έθνος εναντίον ετέρου, επίσης Ορθοδόξου. Ναι, πονούμε δια τους νεκρούς, θλιβόμεθα διά τους τραυματίες και τους πρόσφυγας, κλαίωμεν για τα ποικίλα ανοσιουργήματα, δακρύωμεν δια την καταστροφή πόλεων και χωριών. Ναι. Αλλά τον τελευταίο λόγο, ευτυχώς, δεν τον έχουν οι πολέμαρχοι, οι εισβολείς. Δεν τον έχουν όσοι σκορπούν τον όλεθρο και το θάνατο. Δεν τον έχουν οι άδικοι, οι βάναυσοι και οι κακούργοι. Τον τελευταίο λόγον τον έχει ο γλυκύς Ιησούς, ο φιλάνθρωπος Χριστός, ο πραγματικός αυθέντης του Κόσμου και της Ιστορίας".

"Και αργά, ή γρήγορα αι αιώνιαι πύλαι του κακού θα αρθούν και θα αφανιστούν. Η τραγωδία θα λήξει".

Ο κ. Βαρθολομαιος συνέχισε, λέγοντας ότι ο Θεός, όχι "ο από μηχανής θεός" του αρχαίου δράματος, αλλά ο "εκ του Άδη Αναστάς" θα εισέλθει, "θα φέρει την ειρήνη, όχι βεβαίως την ψευδώνυμον ειρήνη του κόσμου, αλλά τη ιδικήν του, την πάντα νουν υπερέχουσα" και "θα ποιμάνει κραταιάν αγάπη, τον λαόν του" , τον οποίο και θα οδηγήσει "εις ζωής, πηγάς υδάτων" και θα "εξαλείψει πάντα άθλιον, από των οφθαλμών αυτού".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά στους πρόσφυγες από τη Μικρασία, τη Θράκη, τον Πόντο και άλλες περιοχές της Ανατολίας, οι οποίοι "δια σιδήρου, δακρύων και αίματος" πριν από ένα αιώνα ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και φτάνοντας έτσι στα εδάφη της μητροπολιτικής Ελλάδας έφεραν τον πολιτισμό τους, τις συνήθειες, την ενέργεια, τη δυναμικότητα τους και μαζι με τους ντόπιους κατοίκους έδωσαν νέα πνοή στη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα.

"Οι χυμοί της Ανατολής έδωσαν νέα πνοή εις την εν Βορείου Ελλάδι αρχέγονον βασιλικήν δρυν της Ρωμιοσύνης. Νέους και εύχυμους καρπούς εις τον εύφορον κήπον της Μακεδονίας, των Φιλίππων, των Αλέξανδρων, του Αριστοτελών, των Αγίων Δημητρίων και Μεθοδίων και Κυρίλλων" υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

"Πάντας, τούτοις, τιμώμεν σήμερον και τους πρωτοπόρους και θεμελιωτ'ας και τους επιγενόμενους και συνεχιστάς, οι οποίοι ανεδείχθησαν και εξακολουθούν να αναδεικνύονται άξιοι των πατέρων τους και της τιμαλφούς κληρονομιάς και παρακαταθήκης των".

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψη στην οικεία μητρόπολη και στις ενορίες των δύο δήμων Καλαμαριάς και Θερμαϊκού και του επέδωσε τους σταυρούς Α' τάξεως του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντος και της Μηχανιώνας και της Παναγίας Φανερωμένης προστάτιδος της Νέας Μηχανιώνας.

Στη πανηγυρική Πατριαρχική Θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ), Γιάννης Αμανατίδης και Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ), οι δήμαρχοι Θερμαϊκού και Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και Γιώργος Τσαμασλής, Αγιορείτες μοναχοί, εκπρόσωποι του κλήρου, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, κ.α.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην προβλήτα της Νέας Μηχανιώνας και έριξε στη θάλασσα ένα στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων των νεκρών και των προσφύγων της μικρασιατικής τραγωδίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραβρεθεί στις 5.30 μμ στα γραφεία της Ένωσης Ιμβρίων Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή τα ενενήντα πέντε χρόνια από την ίδρυση της και θα τιμηθεί από τα μέλη της για τα τριάντα ένα χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του.